Прокуратура США висунула обвинувачення колишньому лобісту Януковича Крейгу

Ще один лобіст Януковича постане перед американським судом
Фото: ЕРА

Грегорі Крейг був юристом Білого дому за часів президентства Барака Обами. Його обвинувачують у наданні неправдивої інформації мінюсту США щодо його співпраці з політтехнологом Полом Манафортом, який працював на експрезидента України Віктора Януковича.

13 серпня колишній юрист Білого дому часів президентства Барака Обами Грегорі Крейг постане у США перед судом як обвинувачений, повідомляє "Голос Америки".

Крейгу інкримінують надання неправдивої інформації посадовим особам міністерства юстиції США про його співпрацю з політтехнологом Полом Манафортом на користь уряду України.

За підсумками розслідування офісу спецпрокурора Роберта Мюллера прокуратура висунула Крейгу низку обвинувачень у порушенні правил здійснення лобістської діяльності.

Центральним епізодом справи є передання юристом кореспонденту видання The New York Times звіту юристів компанії Skadden щодо переслідування колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Звіт подавав дії тодішнього президента Віктора Януковича в позитивному світлі.

Прокурор на досудових слуханнях 9 серпня згадав, що Манафорт позитивно оцінив дії Крейга, написавши йому: "Люди в Києві дуже щасливі. Ви – саме та людина".

Крейг не визнає своєї провини.

У 2012 році Крейг працював у юридичній фірмі Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Манафорт запропонував йому співпрацю в інтересах Януковича й уряду України. Фірма Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP у 2012 році готувала звіт, який уряд Януковича використав, щоб обґрунтувати Європейському суду з прав людини досудове тримання під вартою колишньої прем'єр-міністерки України Тимошенко.

У березні 2019 року ЗМІ писали, що розслідування за фактом незаконної лобістської діяльності Крейга у США вийшло на фінальну стадію.

7 березня Окружний суд штату Вірджинія засудив Манафорта до трьох років та 11 місяців в'язниці у справі про фінансові злочини, пов'язані переважно з роботою політтехнолога в Україні.

13 березня Окружний суд у Вашингтоні засудив Манафорта до трьох із половиною років ув'язнення за злочини, викриті під час розслідування спецпрокурора Мюллера щодо втручання Росії у вибори у США.

З урахуванням двох вироків політтехнолог проведе у в'язниці сім із половиною років.