Путін заявив, що антиросійські санкції США контрпродуктивні і безглузді

Путін сподівається, що Росія і США почнуть "співпрацювати в нормальному режимі"
Фото: ЕРА

Президент РФ Володимир Путін висловив надію, що коли-небудь американський уряд зрозуміє безперспективність санкційного тиску на Росію.

Президент РФ Володимир Путін під час прес-конференції за підсумками переговорів із президентом Фінляндії Саулі Нійністьо заявив, що санкції США стосовно Росії є контрпродуктивними і безглуздими, повідомляє ТАСС.

Путін висловив надію, що американський уряд із часом зрозуміє безперспективність санкційного тиску на РФ і після цього Росія та США почнуть "співпрацювати в нормальному режимі".

Він підкреслив, що справа полягає не тільки в позиції президента США Дональда Трампа, а в позиції "так званого істеблішменту, керівного класу в широкому сенсі слова".

Із 2014 року США ввели стосовно Росії кілька пакетів санкцій: через окупацію Криму, агресію на Донбасі і втручання у президентські вибори в Америці у 2016 році. Пакети обмежувальних заходів торкнулися фізичних і юридичних осіб РФ, пов'язаних, на думку США, із незаконною діяльністю, а також енергетичних проектів та оборонного сектору.

У 2017 році Сенат і Палата представників США ухвалили закон "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який, серед іншого, позбавляє американського президента права скасовувати санкції без дозволу Конгресу.

Зараз на розгляді Конгресу є законопроект про захист американської безпеки від кремлівської агресії (DASKAA). Якщо його ухвалять, США можуть обмежити доларові розрахунки російських банків, заборонити операції з новим російським держборгом, а також зайнятися оцінюванням активів і джерел доходу Путіна та членів його сім'ї.

21 серпня сенатор від Республіканської партії, лідер сенатської більшості Мітч Макконнелл повідомив, що Конгрес США може ухвалити нові санкції проти Росії в жовтні.

За даними мін′юсту США, лише за часів Трампа у Сполучених Штатах у межах санкцій проти РФ було заблоковано "сотні мільйонів доларів" російських активів.