Путін заявив, що Росія буде розробляти заборонені договором про ядерну зброю ракети, якщо це зроблять США

Путін: Яка наша відповідь? Усе просто
Фото: ЕРА

За словами президента Росії Володимира Путіна, Росія відповість дзеркально, якщо після виходу з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності Сполучені Штати почнуть розробляти таку зброю.

Якщо США вийдуть із Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності і почнуть розробляти таку зброю, то Росія також буде виробляти заборонені ракети, зазначив президент Росії Володимир Путін 5 грудня. Його заяву опубліковано на сайті російського "Первого канала".

"Аргументи, які наводять, у принципі, зрозумілі: тільки Росія і тільки Сполучені Штати не виробляють такої зброї. Це правда, дійсно. Багато інших країн – їх там уже з десяток, напевно, – таку зброю виготовляють, а Росія і США самі себе в двосторонньому порядку обмежили. Тепер, мабуть, наші американські партнери вважають, що ситуація змінилася настільки, що і США повинні мати таку зброю. Яка відповідь із нашого боку? Проста: ми тоді теж будемо це робити", – заявив Путін.

За його словами, "уже цього року... Конгрес США до оголошення про вихід США з договору виділив гроші на НДДКР зі створення цих ракет".

"Тобто рішення ухвалили давно, тільки по-тихому. Вони думали, що ми не помітимо цього. Але це в бюджеті Пентагону вже стоїть – розроблення цих ракет. Тільки після цього публічно оголосили про те, що вони виходять. Наступним кроком почали шукати, на кого б звалити. Найпростіше і найзвичніше для вуха західного обивателя – винна Росія. Це не так. Ми проти руйнування цього договору. Але якщо це станеться, відповідно будемо реагувати" – додав російський президент.

20 жовтня 2018 року президент США Дональд Трамп повідомив, що його країна вийде з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон підкреслив, що загрозою є не вихід Америки з ДРСМД, а наявність російських ракет на європейській території.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що якщо після виходу США з договору американські ракети середньої і меншої дальності доправлять у Європу, то Росія "повинна буде відповісти дзеркально".

4 грудня державний секретар США Майк Помпео фактично оголосив ультиматум Росії, закликавши її протягом 60 днів повернутися до виконання зобов'язань у межах Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. За словами Помпео, якщо Росія не стане дотримуватися умов угоди, за два місяці Америка почне процедуру виходу з ДРСМД, яка триватиме півроку.