Рогозін привітав NASA і SpaceX з успішним стикуванням Crew Dragon із МКС. Маск відповів російською: "Дякую, сер, ха-ха"

Рогозін (на фото) заявив, що оцінив жарт Маска про батут
Фото: EPA

Після стикування космічного корабля Crew Dragon, розробленого американською компанією SpaceX, із модулем американського сегмента Міжнародної космічної станції гендиректор "Роскосмосу" Дмитро Рогозін привітав із цією подією директора NASA Джима Брайденстайна і засновника SpaceX Ілона Маска, а також запропонував співпрацю в космічній сфері. Брайденстайн і Маск відповіли Рогозіну.

Генеральний директор "Роскосмосу" Дмитро Рогозін привітав директора Національного управління США з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA) Джима Брайденстайна з успішним запуском космічного корабля Crew Dragon та його стикуванням із Міжнародною космічною станцією (МКС).

"Вітаю вас із цим успішним запуском і стикуванням. Браво! Я знаю, як сильно ви хотіли, щоб ця важлива подія була вдалою. Я бажаю команді NASA успішно завершити реконструкцію своєї національної космічної транспортної системи", – написав Рогозін у Twitter 31 травня.

В іншому твіті він привітав засновника американської компанії SpaceX Ілона Маска.

"Будь ласка, передайте мої щирі вітання Ілону Маску й компанії SpaceX. Із нетерпінням чекаю подальшого співробітництва", – зазначив Рогозін.

Глава "Роскосмосу" додав, що оцінив жарт Маска. На пресконференції 30 травня Маск згадав, як Рогозін 2014 року пропонував американцям запускати астронавтів у космос за допомогою батута. "Батут працює", – сказав бізнесмен, після чого всі зареготали.

Після твітів Рогозіна із привітаннями Маск звернувся до нього російською мовою.

"Дякую, сер, ха-ха. Ми розраховуємо на взаємовигідне та успішне довгострокове співробітництво", – написав підприємець у Twitter.

Брайденстайн теж подякував Рогозіну за привітання.

"Спасибі! NASA вдячне за наше партнерство. Сподіваємося, що ми продовжуватимемо разом робити великі справи в космосі", – написав він.

30 травня з космодрому у штаті Флорида (США) стартувала ракета Falcon 9 виробництва SpaceX, яка вивела на навколоземну орбіту корабель Crew Dragon із двома астронавтами на борту (місія Crew Demo-2). Це перший в історії космічний запуск, здійснений приватною компанією. 31 травня апарат пристикувався до орбітальної станції – члени місії Дуглас Герлі і Роберт Бенкен перейшли на МКС і приєдналися до учасників 63-ї експедиції – Крістофера Кессіді, Анатолія Іванишина та Івана Вагнера.

Запуском Falcon 9 США відновлюють програму пілотованих польотів, перервану 2011 року із закінченням програми шатлів. Із того моменту американські астронавти літали в космос російськими ракетами "Союз". За запуск кожного астронавта NASA платило "Роскосмосу" понад $80 млн. Водночас місце на кораблі SpaceX обходиться майже вдвічі дешевше – $55 млн, повідомляли на сайті Space.com.

Відразу після запуску Falcon 9 американців з успішним стартом місії від імені "Роскосмосу" привітав виконавчий директор із пілотованих космічних програм Сергій Крикальов. Рогозін прокоментував місію за добу.