Російський тренер, який став фігурантом "допінгової справи" на чемпіонаті світу з біатлону, позичав українську акредитацію

На чемпіонаті світу з біатлону не обійшлося без допінгового розгляду
Фото: ЕРА

Уранці 22 лютого італійські правоохоронці провели обшуки в готелі, де живуть російські учасники чемпіонату світу з біатлону. Серед викликаних на допит – тренер Олександр Касперович, у якого виявили акредитацію збірної України. Глава української федерації Володимир Бринзак пояснив, що Касперович позичив акредитаційну картку, щоб потрапити на трасу в день гонки.

Українська делегація не видавала акредитації за своєю квотою російському тренеру Олександрові Касперовичу, якого сьогодні викликали на допит у поліцію Італії. Про це сайту biathlon.com.ua повідомив президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак.

Заява в правоохоронні органи про можливу причетність біатлоніста з РФ Олександра Логінова та Касперовича до допінгових махінацій надійшла від одного з членів Міжнародного союзу біатлону. За даними російських Telegram-каналів, водночас виявилося, що Касперович працював на чемпіонаті світу, який відбувається в Антгольці, з акредитації, виданої збірній України.

Бринзак запевняє, що ці повідомлення не відповідають дійсності.

"Він не жив за українською акредитацією в Антгольці, але в день гонки переслідування попросив акредитаційну картку в одного із членів нашої делегації і з цією карткою потрапив на трасу, щоб підказувати інформацію своєму спортсмену. Порушення було помічено спортивним директором Міжнародного союзу біатлоністів, який зв'язався з нами з вимогою здати акредитацію для її анулювання. Цю вимогу ми виконали і надали пояснення", – сказав глава української федерації.

За його словами, ні поліція, ні будь-хто інший не вилучав українську акредитацію російського тренера Касперовича.

22 лютого на першості світу в Антгольці відбудеться чоловіча естафета. Логінов і Євген Гаранич, номер якого також обшукали італійські правоохоронці, потрапили в попередню заявку російської збірної. 15 лютого Логінов став чемпіоном світу у спринтерській гонці.

Італійська поліція вважає, що Касперович привіз на чемпіонат світу допінг під чужою акредитацією, заявив "РИА Новости" глава Союзу біатлоністів Росії Володимир Драчов.

Допінговий скандал навколо російського спорту розпочався у листопаді 2015 року, коли Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) опублікувало доповідь, в якій звинуватило РФ у державній підтримці допінгу. У звіті було зазначено, що російські спецслужби покривали системне застосування допінгу російськими спортсменами, допускали "пряме залякування та втручання" у роботу акредитованої ВАДА антидопінгової лабораторії в Москві.

Незалежна комісія у 2016 році навела подробиці державної підтримки допінгу в Росії. Зокрема, ішлося про підміну допінг-проби чемпіонів та призерів зимових Олімпійських ігор 2014 року в Сочі.

Міжнародні спортивні структури значно скоротили представництво Росії на різних змаганнях, зокрема, на зимовій Олімпіаді 2018 року росіяни брали участь як "олімпійські атлети з Росії".

9 грудня 2019 року виконком ВАДА на чотири роки усунув Росію від міжнародних змагань, зокрема від Олімпіади 2020 року в Токіо. Російське антидопінгове агентство того самого дня позбавили статусу відповідності Всесвітньому антидопінговому кодексу за маніпуляцію даними про допінг-проби.