"Роскосмос" виявив порушення технології під час складання ракети "Союз-ФГ", яка зазнала аварії

Причиною аварії "Союз-ФГ" назвали недбалість під час складання
Фото: ЕРА

Один із бічних блоків ракети "Союз-ФГ" не відокремився від центрального і вдарив по баку пального через недбалі дії фахівців ракетно-космічного центру "Прогрес", пише "Интерфакс".

Державна комісія виявила разове порушення технологічного процесу під час складання аварійної ракети "Союз-ФГ" у монтажно-випробувальному комплексі на Байконурі. Про це повідомив "Интерфакс" із посиланням на джерело в представництві самарського складального підприємства на космодромі.

Співрозмовник видання розповів, що один або кілька фахівців ракетно-космічного центру "Прогрес" ненавмисно пошкодили кінцевий датчик ракети під час збирання. 

У підсумку заклинило кришку реактивного сопла для відведення бічного блоку від центрального блоку, і ракета зазнала аварії.

Співрозмовник додав, що фахівці в монтажно-випробувальному корпусі на 112-му майданчику космодрому діяли неправильно й недбало.

11 жовтня ракета "Союз-ФГ" не вивела на орбіту корабель "Союз МС-10" через аварію, яка сталася за 119 секунд після старту.

У NASA повідомили, що причини аварії "Союзу" ретельно розслідують. Корабель приземлився в Казахстані, екіпаж не постраждав.

Генеральний директор "Роскосмосу" Дмитро Рогозін заявив, що "аварія сталася на ракеті, яка мала дуже високу безаварійну статистику".

12 жовтня "Интерфакс" із посиланням на джерела повідомив, що до аварії корабля "Союз МС-10" призвела несправність піропатрона першого ступеня ракети-носія "Союз-ФГ".

21 жовтня російське інформагентство РБК написало, пославшись на джерела в космічній галузі, що причиною аварії стало пошкодження під час складання ракети на космодромі Байконур.