Рухані заявив, що США несуть відповідальність за всі нещодавні інциденти на Близькому Сході

Рухані закликав засудити дії США у регіоні
Фото: ЕРА

Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що військова присутність США в регіоні призвела до "гніву серед народів".

Президент Ірану Хасан Рухані заявив у телефонній розмові з прем'єр-міністром Швеції Стефаном Льовеном 12 січня, що США несуть відповідальність за всі нещодавні інциденти на Близькому Сході, повідомляє IRNA.

Він додав, що удар Ірану по базі Аль-Асад був повністю законним і відповідав статуту ООН. Операцію, під час якої випустили десятки ракет класу "земля – земля", в Ірані назвали "Мученик Сулеймані".

За словами Рухані, військова присутність американців у регіоні призвела до "гніву серед народів". Він також попросив "засудити злочини США недвозначним тоном".

Льовен у відповідь закликав Рухані провести прозоре розслідування причин аварії українського пасажирського літака і продовжити шлях до миру.

У ніч на 3 січня США завдали ракетного удару по міжнародному аеропорту Багдада в Іраку, внаслідок якого загинув командир іранського елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції генерал-майор Касем Сулеймані.

У Пентагоні заявили, що Сулеймані вбили за вказівкою Трампа. США вважають КВІР терористичною організацією, а Сулеймані – причетним до атак на американське посольство і військові бази США в Іраку.

Трамп пригрозив, що якщо Іран атакує Америку, США завдадуть удару по 52 цілях в Ірані "з абсолютно нового, прекрасного озброєння".

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Сулеймані відповідальний за вбивства багатьох американців. За словами держсекретаря, він готував нові терористичні акції.

Пасажирський літак Boeing 737-800 рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" розбився 8 січня поблизу Тегерана незабаром після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Ніхто не вижив.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо 9 січня, посилаючись на дані розвідки, повідомив, що Boeing 737-800 збила іранська ракета "земля – повітря". Про це заявили прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон. Вони припустили, що це сталося ненавмисно. За інформацією американських ЗМІ, ракет було дві. В Ірані спочатку називали таку версію брехнею.

11 січня Генштаб збройних сил Ірану визнав, що літак МАУ іранські військові збили помилково. У відомстві заявили, що катастрофа сталася незабаром після обстрілу Іраном військових баз США в Іраку. Літак, як зазначено в повідомленні, наблизився до одного з важливих об'єктів іранського Корпусу вартових ісламської революції і "за формою та висотою польоту був схожий на ворожий об'єкт".

Президент України Володимир Зеленський сказав, що Україна очікує від Ірану повного визнання провини у катастрофі, готовності до відкритого розслідування, вибачень і компенсації.

Чорні ящики збитого літака передадуть для розшифрування у Францію, заявили в Ірані. Згодом стало відомо, що розшифрування самописців проведуть в Україні у співпраці із французьким Бюро з розслідування й аналізу безпеки цивільної авіації.