Слава Рабінович: Відключення всієї Росії від SWIFT продовжує висіти, як дамоклів меч, над шиєю Путіна. Він це знає

Слава Рабінович: Замість SWIFT Путін насаджуватиме "Мир", який працюватиме каналами всеросійської павутини "Чебурнет"
Фото: Slava Rabinovich / Facebook

У 2014 році Росію не стали відключати від системи банківських платежів SWIFT, тому що вже введені санкції зупинили президента РФ Володимира Путіна, уважає російський фінансист і блогер Слава Рабінович.

Найбільші банки світу, які обробляють більшість міжнародних грошових переказів і платежів, навряд чи чули щось про російську національну платіжну систему "Мир", яку Кремль сподівається використовувати в разі відключення міжнародної банківської системи SWIFT. Таку думку висловив у своєму Facebook російський фінансист і інвестбанкір Слава Рабінович.

"Коли путінський банк "Россия" потрапив під корпоративні санкції, а путінський дружок Геннадій Тимченко потрапив під персональні санкції США, дружина Тимченка не змогла розплатитися за медичну операцію через блокування її рахунків, за словами самого ж Володимира Путіна. Я знаю кількох людей, які на той момент працювали в банку "Россия". Вони мені тоді розповідали, що введені проти банку санкції протягом однієї ночі занурили його в початок 90-х, коли вони були змушені розвозити готівку Санкт-Петербургом і Москвою в броньованих інкасаційних автомобілях, і це було єдиним способом грошових переказів та інших транзакцій", – розповів він.

Фінансист зазначив, що у нормальних ринкових умовах банк "Россия" припинив би своє існування через добу–дві, проте президент РФ допоміг його врятувати, наказавши покласти на депозити в цей банк астрономічні суми грошових коштів кількох індустрій, включно з електроенергетикою.

"Сьогодні банк "Россия" – це зовсім не банк. І замість кореспондентських рахунків у Bank of New York і JPMorgan, і замість Visa і MasterCard, банк "Россия"... став використовувати платіжну систему "Мир", переказуючи, серед іншого, зарплати працівникам електроенергетики на їхні картки "Мир". Яких не приймають навіть у "дружній Туреччині, де все включено", – розповів він.

Рабінович додав, що аналогічно можна замість інтернету зробити в РФ альтернативний національний "Чебурнет".

"Пам'ятаю історію, скількись років тому, коли один банк у Макао спіймали на співпраці з Північною Кореєю. Цей банк здійснював деякі транзакції, які було заборонено санкційним режимом, накладеним на КНДР. Сам банк потрапив під санкції, і його моментально відключили від SWIFT. Він припинив своє існування того ж дня. Як і має бути в нормальному світі", – підкреслив інвестбанкір.

За його словами, штрафи, накладені казначейством США на банки за відмивання грошей, слабке управління ризиками та порушення санкцій щодо країн, у 2012–2014 роках становили приблизно $12 млрд.

"Це дуже, дуже велика сума. Тому в нормальних країнах нормальні банки тікають від будь-яких "можливостей", які можуть призвести до величезних фінансових і репутаційних втрат. А в Росії по-іншому: це не нормальна країна і не нормальні банки. У деяких випадках – узагалі не банки, а відмивальні астрономічних масштабів", – пояснив він.

Рабінович додав, що у 2014–2015 роках Росію не стали загалом  відключати від SWIFT.

"Уведені санкції зупинили Путіна там, де вони його зупинили. Якби він спробував прорубувати сухопутний коридор у Крим через Маріуполь і захоплювати все нові й нові області Східної України, то, впевнений, відключили б і SWIFT. Але він зупинився", – розповів він.

Фінансист додав, що ще однією з причин не відключення SWIFT стало те, що сукупний іноземний валютний борг російських компаній становить $750 млрд.

"Відключення всієї Росії від SWIFT, упевнений, викликало б масовий технічний дефолт більшості російських компаній за своїми боргами – як мінімум, за купонами і процентними платежами, і за тими сумами, які приходили до погашення. Російські компанії-позичальники просто посилалися б на форс-мажорні ковенанти, уписані в боргову документацію. Міжнародна фінансова система не дуже добре почувалася б, якби в Росії стався масовий технічний дефолт на $750 млрд сукупного боргу. Але відключення всієї Росії від SWIFT продовжує висіти, як дамоклів меч, над шиєю Путіна. І він це знає. Зокрема і тому, серед інших причин, "Новоросія" не відбулася", – підкреслив Рабінович.

Водночас він додав, що "висмикувати" із системи SWIFT окремі банки міжнародна фінансова влада і мінфін США будуть, щоб ті не порушували режиму санкцій проти окремих країн, зокрема, КНДР.

"А смикнеться Путін далі в Україну – і проблеми дружини Тимченка здаватимуться смішними історіями ні про що. Замість SWIFT, Visa і MasterCard Путін насаджуватиме "Мир" у всьому "русском мире", який працюватиме каналами всеросійської павутини "Чебурнет". Приблизно два дні. Поки моментальний хаос не змете режим протягом 48 годин", – резюмував фінансист.

Питання про можливе відключення Росії від SWIFT постало у 2014 році – після анексії Криму і початку військової агресії РФ щодо України.

У травні 2015 року секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов закликав відключити Росію від SWIFT за те, що російська фінансова система підтримує наступальні ядерні програми і терористів. У вересні того ж року дев'ять американських сенаторів звернулися з листом до міністерства фінансів США, у якому закликали сприяти відключенню від системи SWIFT російських банків, які раніше потрапили під санкції.

У SWIFT заявили, що не збираються відключати Росії від своїх послуг, попри тиск, який чинять на неї.

США та їхні європейські союзники у 2015 році теж виключили можливість відключення Росії від SWIFT, писало агентство Bloomberg із посиланням на офіційних осіб, знайомих із питанням. На їхню думку, такий крок призведе до занадто великого "непрямого збитку".