Сліди "Новачка" виявили у ще одного поліцейського, який був на місці отруєння Скрипалів – Скотланд-Ярд

За даними британської поліції, у Солсбері використовували "Новачок"
Фото: ЕРА

Прізвища другого британського поліцейського, у чиєму організмі виявили сліди отруйної речовини "Новачок", якою отруїли ексрозвідника із РФ Сергія Скрипаля, Скотланд-Ярд не озвучив.

Детективи британської організації з боротьби з тероризмом (СТР) підтвердили, що сліди отруйної речовини "Новачок", якою в березні 2018 року отруїли ексофіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, виявили також у другого поліцейського.

Про це 15 серпня повідомили у Скотланд-Ярді.

Сліди "Новачка" виявили у крові поліцейського із графства Вілтшир, у якому розташований Солсбері. Зразки було взято минулого року.

Прізвища потерпілого Скотланд-Ярд не озвучив.

За даними поліції Лондона, потерпілий зазнав впливу невеликої кількості "Новачка". Офіцеру надали медичну допомогу, і він уже повернувся до виконання своїх службових обов'язків.

66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували із симптомами отруєння у британському Солсбері 4 березня. Пізніше обоє вийшли із критичного стану. Британське слідство з'ясувало, що під час замаху було використано розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".

Скрипалі вижили, їх виписано з лікарні.

Першим поліцейським, в організмі якого було виявлено "Новачок", став Нік Бейлі із Солсбері. Отруєння було настільки сильним, що він понад два тижні провів в окремій палаті місцевої лікарні.

5 вересня 2018 року у прокуратурі Британії назвали прізвища, під якими підозрювані у скоєнні отруєння в'їхали у країну, – Олександр Петров і Руслан Боширов. Прем'єр-міністерка країни Тереза Мей підкреслила, що вони є офіцерами ГРУ.

Двоє чоловіків, чиї фото опублікувала британська прокуратура, заявили в телеінтерв'ю, що дійсно були в Солсбері в березні, але їздили туди виключно на екскурсію. Свою причетність до отруєння та до роботи у ГРУ вони заперечували.

Розслідувачі групи Bellingcat і російського видання The Insider з'ясували, що людина, відома під прізвищем Боширов, – це полковник ГРУ Анатолій Чепіга, а Олександр Петров це лікар із ГРУ Олександр Мішкін.

У жовтні 2018 року ЗМІ вперше повідомили, що до отруєння Скрипаля причетна ще одна людина – офіцер російської розвідки Сергій Федотов, і що він міг займатися операцію з отруєння Скрипаля. Розслідувачі з'ясували, що Федотов – генерал-майор ГРУ.

Федотова-Сергєєва також підозрюють у причетності до отруєння болгарського підприємця Еміліяна Гебрєва у 2015 році. За даними розслідувачів, у 20122013 роках він відвідував Київ і Душанбе, а у 2014-му – Прагу, Мілан, Женеву і Париж. У столиці Чехії в січні 2014 року він їздив разом із Мішкіним.

У зв'язку з інцидентом влада Великобританії оголосила про вислання 23 російських дипломатів, а також про припинення запланованих двосторонніх контактів із РФ.