США визначилися з кандидатурою першого за 12 років посла в Білорусі

У Держдепі вибрали кандидатуру посла, пише Foreign Policy
Фото: ЕРА

Досвідчена дипломатка Джулі Фішер може обійняти посаду посла Сполучених Штатів у Білорусі, повідомили джерела видання Foreign Policy.

Першим із 2008 року послом США в Білорусі може стати досвідчена кар'єрна дипломатка Джулі Фішер. Про це з посиланням на джерела повідомило 3 лютого видання Foreign Policy.

Зараз Фішер обіймає посаду заступника помічника держсекретаря у справах Західної Європи та Європейського союзу, раніше вона була заступницею постійного представника США при НАТО.

1 лютого Мінськ відвідав глава Держдепартаменту США Майк Помпео. Він висловив думку, що призначення посла відбудеться "в не дуже віддаленому майбутньому", нагадує видання. 

Посла призначає Білий дім, а затверджує Сенат США. Поки що офіційні органи не підтверджували прізвища кандидата на посаду глави дипмісії.

У 2008 році білоруського посла відкликали з Вашингтона на знак протесту проти економічних санкцій, запроваджених адміністрацією президента Джорджа Буша – молодшого. Згодом на вимогу Білорусі Мінськ покинув посол США.

Американське посольство в Мінську функціонувало у скороченому складі. Спочатку було встановлено ліміт на п'ять дипломатів, потім його збільшили до 10. 10 січня 2019 року міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей поінформував Державний департамент США про скасування обмежень на кількість американських дипломатів, які можуть перебувати в Мінську.

17 вересня Штати й Білорусь ухвалили рішення про поновлення дипломатичного представництва на рівні послів. Про це заявив заступник державного секретаря США з політичних питань Девід Гейл на зустрічі із президентом Білорусі Олександром Лукашенком.