Всесвітній єврейський конгрес обурився спаленням у Польщі опудала Юди, зробленого у стереотипному образі єврея

Ритуал "суду над Юдою" провели вперше після десятирічної перерви
Фото: Antonia Yamin / Facebook

19 квітня в польському місті Прухник під час проведення великоднього ритуалу "суд над Юдою" повісили і спалили опудало Юди Іскаріота, стилізоване під стереотипний образ єврея. 21 квітня генеральний директор Всесвітнього єврейського конгресу Роберт Сінгер висловив огиду й обурення щодо цього антисемітського вияву.

Всесвітній єврейський конгрес засудив спалення опудала Юди Іскаріота в Польщі під час великоднього ритуалу 19 квітня. Про це йдеться в заяві конгресу, опублікованій 21 квітня.

"Євреї глибоко стурбовані цим жахливим відродженням середньовічного антисемітизму, яке призвело до неймовірного насильства і страждань", – заявив генеральний директор Всесвітнього єврейського конгресу Роберт Сінгер, коментуючи спалення опудала, яке "було зроблено так, щоб мало вигляд як стереотипний єврей".

Сінгер висловив огиду й обурення цим "явно антисемітським виявом", він зазначив, що у великодньому ритуалі, який провели у п'ятницю в польському місті, узяли участь сотні людей, зокрема маленькі діти.

"Можна тільки дивуватися, як Іоанн Павло II, який навчав католиків у своїй рідній Польщі й у всьому світі, що антисемітизм є гріхом проти Бога і людини, відреагував би на це обурливе неприйняття його вчень. Ми можемо тільки сподіватися, що церква та інші інститути зроблять усе можливе, щоб подолати ці жахливі забобони, які заважають доброму імені Польщі", – заявив Сінгер.

Традиція проводити "суд над Юдою" була широко розповсюдженою в Польщі з XVIII століття, у Прухнику його провели вперше після десятирічної перерви, пише газета Ekspres Jaroslawski.

Юду зображала лялька, набита соломою і з написом "Юда – 2019. Зрадник". Її спочатку повісили на жердині, потім протягли вулицями міста. Учасники ритуалу штовхали й били манекен палицями, після чого підпалили та скинули в річку, зазначає видання.