Трамп-молодший пояснив Сенату зустріч із російським адвокатом "хаотичним характером" виборчої кампанії батька – The New York Times

Трамп-молодший критично оцінив характер ведення передвиборчої кампанії батька
Фото: EPA

Улітку 2016 року друзі говорили Дональду Трампу – молодшому, що адвокат із Росії Наталія Весельницька надасть відомості про характер і здоров'я суперника його батька на виборах президента США Гілларі Клінтон. Про це йдеться в тезах виступу Трампа-молодшого на закритих слуханнях у Сенаті, які опинилися в розпорядженні The New York Times.

Син президента США Дональд Трамп – молодший відкидає підозри у зв'язках із російським урядом, висунуті через його зустріч улітку 2016 року з адвокатом із Росії Наталією Весельницькою. Як ідеться у тезах його виступу перед юридичним комітетом Сенату, які опинилися у розпорядженні редакції The New York Times, він уважав, що Весельницька розповість про характер і здоров'я Гілларі Клінтон, кандидата у президенти від Демократичної партії.

Друзі стверджували, що в російського юриста є ця інформація, але це не підтвердилося і зустріч закінчилася нічим, ідеться в тезах.

Трамп-молодший написав, що на той момент уважав важливим дізнатися про кваліфікацію і здатність Клінтон бути президентом, хоча підозрював, що взяття і використання потенційно компрометуючої інформації про конкурента від іноземця "може призвести до серйозних юридичних проблем". За його словами, він збирався після розмови з Весельницькою поспілкуватися зі своїми адвокатами, але такої потреби не виникло.

Сам факт запрошення російського адвоката до Trump Tower він, якщо вірити отриманим газетою записам, уважає наслідком "хаотичного та інтуїтивного характеру ведення передвиборчої кампанії свого батька". Щодня доводилося надсилати десятки листів і відповідати на сотні дзвінків, що було дуже виснажливо, зазначив Трамп-молодший.

Він потрапив до будівлі Сенату таємно, не став зустрічатися із пресою, а його бесіду з членами комітету засекречено, повідомляє видання.

9 липня газета The New York Times із посиланням на власні джерела написала, що Трамп-молодший у 2016 році зустрічався з Весельницькою, оскільки вона нібито обіцяла передати компромат на Клінтон.

На зустрічі також були присутні Роб Голдстоун, зять і радник президента США Джаред Кушнер, екс-глава передвиборчого штабу Трампа Пол Манафорт, американський лобіст, у минулому радянський розвідник Рінат Ахметшин, перекладач та екс-співробітник Держдепартаменту США Анатолій Самочорнов.

За даними CNN, у бесіді також брав участь віце-президент компанії, заснованої російським бізнесменом Арасом Агаларовим, громадянин США Іке Кавеладзе.

Весельницька повідомила, що зустріч була пов'язана з розслідуванням справи компанії Prevezon Holdings російського підприємця Дениса Кацива (її клієнта), щодо якого у США вперше на практиці було застосовано "акт Магнітського".

18 липня представник Білого дому Шон Спайсер заявив, що на зустрічі не обговорювали нічого, окрім заборони на усиновлення дітей із Росії і "закону Магнітського".

За інформацією CNN, спецпрокурор Роберт Мюллер, який займається справою про російське втручання у вибори у США, перевіряє інформацію про контакти Трампа-молодшого з Весельницькою.