Трамп заявив, що США нарощуватимуть ядерний арсенал для тиску на Росію

Трамп: У США більше грошей, ніж у будь-кого
Фото: ЕРА

За словами американського президента Дональда Трампа, США нарощуватимуть ядерний арсенал доти, доки РФ і Китай не "отямляться".

Президент США Дональд Трамп заявив, що Сполучені Штати нарощуватимуть ядерний арсенал із метою тиску на Росію і Китай, повідомляє 22 жовтня СNN.

За словами американського президента, США це робитимуть доти, доки РФ і Китай не "отямляться".

Він додав, що це стосується Китаю, Росії та "будь-кого, хто хоче гратися в цю гру". Трамп також зазначив, що у США "більше грошей, ніж у будь-кого", тому Штати можуть нарощувати свій ядерний арсенал доти, доки решта "не отямиться".

Американський президент висловив надію, що рано чи пізно "всі зупиняться", але поки наголосив, що Росія не виконує взятих на себе зобов'язань щодо ліквідації ракет середньої та малої дальності.

20 жовтня 2018 року президент США Дональд Трамп повідомив, що Штати вийдуть із Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Речник Кремля Дмитро Пєсков у відповідь заявив, що такі кроки Вашингтона "зроблять світ небезпечнішим".

Наприкінці червня 2017 року група американських конгресменів-республіканців виступила з пропозицією про вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності через те, що його не дотримується Росія. У відповідь на це у РФ заявили, що у США немає жодних підстав звинувачувати Росію в невиконанні договору, тому що РФ виконала всі взяті на себе зобов'язання і знищила ракети середньої та малої дальності "шляхом розпилювання під контролем американської сторони".

У листопаді міністр оборони США Джеймс Меттіс повідомив про наявність доказів того, що Росія порушувала договір "протягом кількох років".

Постпред США в НАТО Кей Бейлі Гатчісон 2 жовтня 2018 року заявила, що Росія продовжує приховане розміщення ракет середньої дальності, що суперечить договору про їх ліквідацію, і цю активність помітили Штати. За її словами, розглядають можливість знищення російських ракет до того, як вони будуть готові до застосування. Пізніше Гатчісон уточнила, що не говорила про превентивний удар по РФ, але Росія, за її словами, повинна повернутися до дотримання договору, оскільки нинішня ситуація "неприйнятна".

Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності було укладено між СРСР і США 1987 року. Сторони зобов'язалися знищити всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої та малої дальності, а також не виробляти і не розробляти таких ракет у майбутньому.