У Держдумі РФ запропонували законодавчо заборонити передання Курил Японії

Через спір про Курильські острови Японія та РФ досі не уклали мирної угоди
Фото: ЕРА

Депутат від ЛДПР Сергій Іванов вніс у Держдуму законопроект, який забороняє ухвалювати правові акти про відторгнення Курил. У документі йдеться, що Курильські острови входять до складу Росії і є невід'ємною її частиною.

Депутат фракції ЛДПР Сергій Іванов вніс на розгляд Державної думи законопроект "Про територіальні претензії до Російської Федерації з боку Японії", який забороняє передання Курильських островів. Документ опубліковано в електронній базі Думи.

У законопроекті йдеться, що Курильські острови належать РФ "за підсумками Другої світової війни, на підставі Каїрської декларації від 1 грудня 1943 року, Потсдамської декларації від 26 липня 1945 року, мирної угоди з Японією, підписаної в місті Сан-Франциско 8 вересня 1951 року (останнього документа СССР не підписав. – "ГОРДОН")".

Курильські острови входять до складу Росії і є невід'ємною її частиною, наголошено в документі.

У пояснювальній записці зазначено, що законопроект було запропоновано після того, як парламент Японії ухвалив поправки до закону "Про особливі заходи для форсування розв′язання проблеми Північних територій", у яких зафіксовано належність чотирьох Курильських островів Японії й поставлено завдання "докладати максимальних зусиль для реалізації швидкого повернення Північних територій як територій, які належать Японії".

Автор законопроекту підкреслив, що правові акти про відторгнення Курильських островів не підлягають опублікуванню та не мають юридичної сили.

Після Другої світової війни острови Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група Хабомай – увійшли до складу СРСР. Японія оскаржує це і домагається повернення островів під юрисдикцію Токіо. Через спір про Курильські острови Японія та РФ досі не уклали мирної угоди після закінчення Другої світової.

У жовтні 2018 року прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що готовий укласти мирну угоду з Росією після того, як Курильські острови увійдуть до складу Японії.

14 листопада на зустрічі в Сінгапурі з президентом Росії Володимиром Путіним японський прем'єр пообіцяв, що в разі передання Японії островів, які входять до складу Курильських на них не будуть розміщувати військові бази США.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив у листопаді, що про автоматичне передання островів Японії на переговорах не йдеться.

1 січня 2019 року Абе зазначив, що передання Курильських островів Японії не має викликати проблем у громадян Росії, які проживають на цій території.