У М'янмі спалили приблизно 200 сіл мусульман-рохінджа – ООН

Тисячі представників народності рохінджа покидають М'янму
Фото: ЕРА

Операція сил безпеки М'янми на півночі штату Ракхайн супроводжувалася масовими вбивствами, тортурами і сексуальним насильством, заявили в ООН.

У М'янмі сили безпеки спалили приблизно 20 сіл мусульман-рохінджа. Про це йдеться в заяві голови Місії зі встановлення фактів Марзукі Дарусмана.

За словами Дарусмана, операція на півночі штату Ракхайн супроводжувалася масовими вбивствами, тортурами і сексуальним насильством.

"Надходять повідомлення про те, що територію біля кордону з Бангладеш заміновано і ті, хто намагається врятуватися від насильства, зокрема діти, гинуть і дістають каліцтва. Розповідають про те, що під час пропаганди представників народності рохінджа порівнюють із комахами-шкідниками", – зазначив представник ООН.

Він додав, що злочинам стосовно рохінджа передує людиноненависницька пропаганда.

Дарусман зазначив, що влада М'янми не пускає до країни його і членів місії.

Загострення в М'янмі почалися після того, як 25 серпня члени створеної у жовтні 2016 року "Армії порятунку рохінджа Аракана" провели скоординовану атаку на кілька поліцейських постів і базу м’янманської армії. Загинуло 12 силовиків і 77 повстанців, писало місцеве видання The Financial Express. Після цього війська уряду М'янми почали "антитерористичну операцію".

У підсумку із країни почали тікати представники народності рохінджа, повідомила представник управління верховного комісара ООН у справах біженців Вівіан Тан. За даними організації на 12 вересня, із М'янми до Бангладеш утекло 313 тис. представників народності рохінджа, з них 60% – діти.

За даними ООН, кількість жертв насильства у М'янмі може перевищувати 1 тис. осіб.

Попередні військові режими М'янми позбавили рохінджа громадянства і цивільних прав. Мусульмани становлять лише 4% від загального населення країни, тоді як більшість – 89% – буддисти.