У Москві противники фільму "Матильда" спалили автомобілі біля офісу адвоката Учителя

Добринін: Поки Поклонська намагається заборонити фільм, її прихильники продовжують кидати "коктейлі Молотова"
Фото: Константин Добрынин / Facebook

Адвокат режисера "Матильди" Олексія Учителя Костянтин Добринін повідомив, що автомобілі, які стояли під його офісом у Москві, уночі закидали "коктейлями Молотова".

У ніч на понеділок у Москві невідомі кинули "коктейлі Молотова" в автомобілі біля московського офісу Костянтина Добриніна – колишнього сенатора й адвоката режисера фільму "Матильда" Олексія Учителя. Про підпал повідомив сам Добринін у Facebook.

На думку Добриніна, автомобілі знищили прихильники депутата Держдуми Наталії Поклонської.

"Поки Поклонська розповідає всім про якісь позови родичів святого царя і намагається заборонити фільм, її прихильники продовжують кидати "коктейлі Молотова" та палити. Причому відбувається все це синхронно. Сьогодні вони показали Москві та москвичам своє обличчя і прийшли до нашого офісу. О 5.30 ранку", – написав він.

Адвокат опублікував також фотографію папірців із написом "за Матильду горіти", розкиданих на місці злочину.

У коментарі "Коммерсантъ FM" Добринін уточнив, що зловмисники "спалили два автомобілі абсолютно випадкових людей". 

"Що потрапило під руку екстремістам, те вони і спалили. Їх не цікавила машина безпосередньо Добриніна чи ще когось. Спалили машини, які було припарковано біля нашого офісу, – це така демонстративна акція залякування", – сказав він.

Режисер Учитель стверджує, що Поклонська надає підтримку і забезпечує прикриття терористичній організації, а протести проти його фільму "Матильда" є лише приводом для цієї організації заявити про себе.

Така заява режисера була пов'язана з інцидентом у Єкатеринбурзі, де 4 вересня чоловік протаранив будівлю кінотеатру "Космос", після чого підпалив автомобіль і спровокував масштабну пожежу. Джерело, наближене до слідства, повідомило, що у такий спосіб 39-річний житель Ірбіта Денис Мурашов протестував проти виходу у прокат фільму "Матильда".

Директор кінотеатру "Салют" Сергій Федяков розповів, що всі власники єкатеринбурзьких кінотеатрів отримували погрози у зв'язку з виходом на екрани фільму Учителя.

Поклонська скаржилася на фільм "Матильда" до Генеральної прокуратури. На початку лютого керівник організації "Христианское государство – Святая Русь" Олександр Калінін заявив, що активісти домагатимуться скасування прокату фільму.

21 червня Поклонська заявила, що парафіян, які подивилися "Матильду" на закритих показах, відлучили від святого причастя у православних церквах і монастирях на шість місяців.

Влада Чечні й Дагестану звернулася до міністерства культури із проханням заборонити показ фільму в цих регіонах, але у відомстві заявили, що не можуть зробити такий виняток.

10 серпня мінкульт РФ видав прокатне посвідчення фільму "Матильда", надавши йому категорію 16+.

У ніч на 31 серпня в Санкт-Петербурзі пляшками із запальною сумішшю закидали будівлю, де розташована студія режисера Учителя "Рок". До моменту приїзду поліцейських займання вдалося загасити.