У РФ заявили, що засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Керченській протоці відбудеться 26 листопада

РФ скликала засідання Радбезу ООН
Фото: EPA

Заступник постпреда РФ в організації Дмитро Полянський стверджує, що РФ подала запит на проведення засідання Ради Безпеки ООН "у зв'язку з небезпечним розвитком ситуації в Азовському морі та подіями, які відбулися потім".

26 листопада відбудеться екстрене засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку із ситуацією в Азовському морі. Про це агентству "Интерфакс" повідомив заступник постпреда РФ в організації Дмитро Полянський.

Він стверджує, що засідання запросила російська сторона "у зв'язку з небезпечним розвитком ситуації в Азовському морі та подіями, які відбулися потім".

За словами Полянського, попередній час засідання – 11.00 за Нью-Йорком (18.00 за Києвом).

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко 25 листопада повідомляв, що Україна звернеться до Ради Безпеки ООН у зв'язку із ситуацією в Керченській протоці.

25 листопада представники ВМС України повідомили, що російський прикордонний сторожовий корабель (ПСКР) "Дон" протаранив український рейдовий буксир "Яни Капу". У прикордонній службі ФСБ РФ заявили, що три українські кораблі на шляху до Керченської протоки "небезпечно маневрують" і не підкоряються "законним вимогам" російської влади.

Дії Росії щодо кораблів ВМС України Міністерство закордонних справ України назвало провокаційними та агресивними.

"Із міркувань безпеки" Росія закрила прохід через Керченську протоку для цивільних суден.

За даними ВМС України, російські вертольоти заходили на бойовий курс із націлюванням на українські кораблі, які очікували проходу через Керченську протоку.

Коли українські кораблі почали рух на вихід із Керченської протоки, росіяни стали їх переслідувати, а потім відкрили по українських військових вогонь на ураження.

За даними ВМС України, росіяни захопили броньований артилерійський катер українських ВМС "Бердянськ" і буксир "Яни Капу", а катер "Нікополь" іде в супроводі окупантів. У ВМС повідомили, що шестеро українських військовослужбовців дістали поранення. Загалом понад 20 військових потрапило в полон.

Президент України Петро Порошенко на засіданні Ради нацбезпеки і оборони України від 26 листопада заявив про підтримку пропозиції Воєнного кабінету запровадити в Україні надзвичайний стан. Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що запропоновано ввести його на 60 днів.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій скликав на 16.00 26 листопада позачергове засідання українського парламенту. Під час нього парламентарії розглянуть пропозицію про введення воєнного стану.

У ФСБ РФ заявили, що проти українських військових відкрито кримінальну справу через інцидент у районі Керченської протоки за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання державного кордону) Кримінального кодексу РФ. За їхніми словами, кораблі доправлять у порт окупованої Керчі.