У Росії заборонили використовувати месенджери анонімно

У РФ хочуть прив'язати месенджери до номерів телефонів
Фото: ЕРА

Месенджери в РФ повинні будуть взаємодіяти з операторами мобільного зв'язку, щоб перевірити номери телефонів, за якими реєструються користувачі.

У Росії 5 травня набув чинності указ уряду про ідентифікацію користувачів месенджерів. Текст відповідного документа опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації.

Згідно з новими правилами, акаунти користувачів мають бути прив'язані до номера телефону.

Додатки, що дають змогу обмінюватися повідомленнями, повинні будуть взаємодіяти з операторами мобільного зв'язку, щоб перевірити номери телефонів, за якими реєструються користувачі. Для цього мобільному оператору надішлють спеціальний запит, щоб протягом 20 хвилин перевірити паспортні дані користувача.

Громадян, які зареєструвалися раніше, оператори просто перевірять за своїми базами.

Якщо абонент відмовляється від послуг оператора або змінює персональні дані, він має повторно пройти реєстрацію в месенджері.

24 червня 2016 року Держдума РФ підтримала пакет законів, відомий за прізвищем його співавтора, депутата Держдуми Російської Федерації VI скликання Ірини Ярової, який значно посилює російське законодавство. Згідно з документом, мобільних операторів зобов'язали зберігати записи дзвінків і смс-листування своїх клієнтів протягом шести місяців. Такі самі вимоги стосуються і зареєстрованих у Росії месенджерів.