У США опублікували понад 10 тис. документів ФБР про вбивство Кеннеді

Кеннеді вбили 22 листопада 1963 року в Далласі
Фото: EPA

Національне управління архівів і документації США цього року оприлюднило вже п'яту партію документів, пов'язаних із розслідуванням убивства президента Джона Кеннеді.

Національне управління архівів і документації США 17 листопада оприлюднило 10,7 тис. документів ФБР, пов'язаних із розслідуванням убивства президента Джона Кеннеді. Файли розмістили на сайті відомства.

Уперше оприлюднили 144 документи. 8,3 тис. публікують повністю, 2,4 тис. – із деякими вилученнями.

Це вже п'яте викладення документів щодо вбивства 35-го президента США у 2017 році. 24 липня розсекретили 3,8 тис. документів, 26 жовтня – 2,8 тис., 3 листопада – 676, 9 листопада – 13,2 тис.

Частину матеріалів, яку не дозволив відкрити президент США Дональд Трамп, передали на "повторний огляд" і мають оприлюднити до 26 квітня 2018 року.

Кеннеді смертельно поранили пострілом у голову 22 листопада 1963 року в Далласі (штат Техас). Спеціальна комісія, яка розслідувала злочин, дійшла висновку, що вбивство було скоєно злочинцем-одинаком Лі Гарві Освальдом. Проте офіційну версію було поставлено багатьма американцями під сумнів.

Колишній морський піхотинець Освальд проживав у СРСР із жовтня 1959-го до червня 1962 року і планував набути радянського громадянства і здобути освіту. Повернувся до США після одруження з Мариною Прусаковою і народження дочки Джун.

Освальда вбили 24 листопада 1963 року під час переведення з поліцейського управління Далласа до окружної в'язниці. Підозрюваного в убивстві Кеннеді застрелив власник місцевого бару Джек Рубі.

Згідно із соцопитуваннями, 62% американців уважають, що вбивство Кеннеді було замовним, писала The Washington Post.