Українського історика Купріяновича звільнили з польського Інституту національної пам'яті

Купріянович стверджує, що йому не назвали причин звільнення
Фото: Григорій Купріянович / Facebook

Глава товариства українців Польщі Григорій Купріянович назвав своє звільнення з польського Інституту національної пам'яті дискримінацією.

Голова польського Інституту національної пам'яті (ІНП) Ярослав Шарек підписав акт про звільнення з установи глави Українського суспільства Польщі, історика Григорія Купріяновича. Про це сам Купріянович 30 серпня повідомив у своєму Facebook.

"Сьогодні мене відкликали зі складу членів комітету з питань охорони пам'яті жертв і мучеників у відділенні Інституту національної пам'яті в Любліні", – ідеться в повідомленні.

В інтерв'ю порталу Onet Купріянович заявив, що причин звільнення йому не пояснювали.

"З огляду на все, це продовження дій, розпочатих люблінським воєводою. Здається, голова ІНП Польщі вирішив, що в комітеті немає місця представнику української меншини. Я сприймаю це як прояв дискримінації", – сказав історик.

Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек звертався до прокуратури із заявою, у якій вимагав розслідувати висловлювання Купріяновича під час пам'ятних заходів у Сахрині 10 серпня. У 1944 році польські "селянські батальйони" та підрозділи Армії Крайової вбили у цьому селі, за різними даними, від 800 до 1250 українців, серед них приблизно 100 дітей. Купріянович порівняв події в Сахрині з Волинською різаниною 1943 року.

23 серпня стало відомо, що прокурор Інституту нацпам'яті Польщі відмовився розслідувати справу проти Купріяновича.