Успіх випробувань північнокорейських ракет, імовірно, забезпечили українські двигуни – ЗМІ

Українські двигуни могли придбати на чорному ринку
Фото: ЕРА

Двигуни, виготовлені на українському "Південмаші", що має історичні зв'язки з російським виробництвом ракет, могли придбати на чорному ринку, пише The New York Times.

Успішні випробування північнокорейських ракет можуть пояснювати тим, що їх оснащують двигунами з українського заводу, історично пов'язаного з російським виробництвом ракет. Про це з посиланням на американські спецслужби пише The New York Times.

У доповіді спецслужб зазначено, що ракети, ймовірно, було придбано на чорному ринку.

Спецслужби дійшли висновку, що після низки невдач і аварій Пхеньян два роки тому змінив постачальника двигунів.

Проаналізувавши низку фото, аналітики дійшли висновку, що двигуни схожі на ті, які використовував ракетний флот СРСР. Одна така ракета могла нести 10 термоядерних боєголовок між континентами. Такі двигуни виробляли лише на кількох заводах на території Союзу й експерти спецслужб уважають, що йдеться про дніпровський "Південмаш".

Північнокорейський лідер Кім Чен Ин неодноразово заявляв, що країна буде нарощувати ударний ядерний потенціал для атак на американські цілі.

Зокрема, 4 липня було проведено запуск балістичної ракети "Хвасон-14", яка впала у виключній морській економічній зоні Японії. У США заявили, що запущена ракета здатна долетіти до Аляски.

Ще один запуск "Хвасон-14" відбувся 28 липня. У Пхеньяні назвали його успішним.

5 серпня Рада Безпеки ООН одноголосно схвалила резолюцію, що передбачає введення додаткових санкцій проти КНДР. У Північній Кореї у відповідь заявили, що не відмовляться від ядерної зброї.

8 серпня видання The Washington Post повідомило, що розвідка США має дані про готовність Пхеньяна оснащувати свої міжконтинентальні балістичні ракети ядерними боєголовками.

Президент США Дональд Трамп заявив, що Північній Кореї не слід більше погрожувати США. "Вони зіткнуться з нашим вогнем, з нашою люттю і безпрецедентною потужністю", – зазначив він. У відповідь КНДР пригрозила США ударом по острові Гуам.

За даними телеканала NBC News, Пентагон підготував план превентивного удару по стартових майданчиках у КНДР.

11 серпня Трамп заявив, що військове рішення у зв'язку із ситуацією навколо Північної Кореї готове.