В Анкарі заявили, що після вбивства турецьких військових завдали приблизно 200 ударів по позиціях сил Асада

Турецька армія завдавала ударів з артилерії
Фото: EPA (архів)

Віцепрезидент Туреччини Фуат Октай сказав, що Анкара змусить президента Сирії Башара Асада та його прибічників заплатити високу ціну за загибель турецьких військових у провінції Ідліб.

У відповідь на обстріл позицій турецьких військових у сирійській провінції Ідліб Туреччина завдала приблизно 200 ударів по позиціях сил, підконтрольних президенту Сирії Башару Асаду. Про це 28 лютого повідомив міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар, пише Daily Sabah.

Він уточнив, що удари завдавали безпілотниками та з артилерії по цілях у містах Хама (центральна частина Сирії), Нубль і Захраа (північний захід країни), а також по Латакії – оплоту російських військових у Сирії.

Туреччина стверджує, що внаслідок атаки загинуло 329 сирійських військовослужбовців, було знищено кілька десятків одиниць бойової техніки, зокрема 23 танки.

Сирійська сторона не повідомляла про загибель своїх військових. Сирійське державне інформаційне агентство SANA написало 28 лютого, що турецькі військові разом із "терористичними організаціями" беруть участь у нападі на сирійських військовослужбовців у Ідлібі.

Після обстрілу турецьких позицій віцепрезидент Туреччини Фуат Октай сказав, що Анкара змусить президента Сирії Башара Асада і його прибічників "заплатити високу ціну" за загибель турецьких військових, пише "Анадолу". Він назвав Асада главою терористичної держави і заявив, що його прибічники здійснюють воєнні злочини.

27 лютого внаслідок удару по Ідлібу загинуло 33 турецьких військових. Губернатор турецької провінції Хатай, яка примикає до кордону Сирії, Рахмі Доган заявив, що завдали авіаудару "війська сирійського режиму". У Туреччині пообіцяли "багаторазову відповідь" на атаку. У міністерстві оборони РФ заявили, що турецькі військовослужбовці "перебували в бойових порядках терористичних формувань", і відкинули свою причетність до удару.

Турецькі військові перебувають в Ідлібі, останній сирійській провінції, яку частково контролює опозиція, у межах підписаної 2017 року угоди про зони деескалації в Сирії.

Ситуація в Ідлібі загострилася на початку лютого 2020 року, коли внаслідок артобстрілу в Ідлібі загинуло п'ятеро турецьких військовослужбовців. Анкара поклала відповідальність за удар на сили, підконтрольні Асаду, і атакувала їхні позиції.

У зв'язку з ескалацією ситуації в Сирії НАТО 28 лютого проведе екстрене засідання.

З 2011 року в Сирії триває воєнний конфлікт. У бойових діях у різний час брали участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди, бойовики "Ісламської держави", а також збройні сили РФ, США, Ірану та Туреччини. У конфлікті Туреччина надає військову підтримку сирійській опозиції, а Росія – урядовим силам.