Влада Польщі планує довести правомірність своєї судової реформи у Європейському суді

Польща планує у строк відповісти на всі запитання Єврокомісії щодо польської судової реформи

Фото: pixabay.com

2 липня Європейський союз запустив санкційну процедуру проти Польщі через судову реформу в країні. Міністр закордонних справ країни Яцек Чапутович вважає, що ця реформа – у компетенції окремо взятої держави.

Польська влада доводитиме правомірність своєї судової реформи у Європейському суді. Про це 2 липня в Сеймі Польщі заявив міністр закордонних справ країни Яцек Чапутович, інформує "Радио Польша".

"Європейський суд є установою, яка має вирішувати правові спори в межах Європейського союзу. Ми будемо доводити, що реформа судової системи – у компетенції окремо взятої держави ЄС. Ми вважаємо рішення Європейської комісії неправильним. І ми плануємо це обґрунтувати перед Європейським судом", – сказав він.

Зі свого боку віце-міністр закордонних справ і міністр із європейських справ Польщі Конрад Шиманський зазначив, що рішення Європейського суду може мати велике значення для всього Європейського союзу. У такий спосіб буде створено прецедент втручання влади ЄС у правову систему окремо взятої держави союзу.

Крім того, він додав, що для початку Європейська комісія звернулася до уряду Польщі із закликом усунути порушення в судовій реформі. У польської влади є місяць, щоб відреагувати на претензії, і уряд планує вчасно відповісти на всі запитання.

Якщо ж країна дасть відповіді невчасно або дасть незадовільні пояснення, тоді Брюссель надішле Варшаві нагадування. У крайньому разі справу передадуть до Європейського суду в Люксембурзі.

Керівна в Польщі партія Ярослава Качинського "Право і справедливість" ініціювала судову реформу, намагаючись внести зміни до трьох законів – про Верховний суд, Національну судову раду та Суд загальної юрисдикції. На думку політсили, реформа модернізує судову владу. Опозиція і більшість суддівського корпусу переконані, що такі зміни обмежують незалежність судів.

Три колишні президенти Польщі – Лех Валенса, Александр Квасневський і Броніслав Коморовський – у відкритому листі заявили, що ініціатива партії "Право і справедливість" може призвести до диктатури. У країні проходили масові протести проти судової реформи.

20 грудня 2017 року Європейська комісія запропонувала Раді ЄС розпочати процедуру введення санкцій проти Польщі через судову реформу.

2 липня Європейський союз запустив санкційну процедуру проти Польщі через судову реформу в країні. У Єврокомісії наголосили, що нове польське законодавство "підриває принцип незалежності судової влади".