ВООЗ відкликала свою заяву про те, що безсимптомні пацієнти рідко передають коронавірус

Ван Керкхове спробувала роз'яснити власне висловлювання
Фото: ЕРА

Відсоток зараження коронавірусом від безсимптомних носіїв у спільному ланцюгу передавання – відкрите питання, яке потребує вивчення. Про це під час онлайн-конференції у Twitter 9 червня заявив виконавчий директор програми Всесвітньої організації охорони здоров'я з надзвичайних ситуацій Майк Раян.

Так у ВООЗ відреагували на хвилю скептицизму, яка піднялася після заяви технічної керівниці програми Марії ван Керкхове. Вона сказала 8 червня, що випадки, коли людина з безсимптомним перебігом захворювання передає інфекцію іншій людині, дуже рідкісні.

Ван Керкхове, яка також брала участь в онлайн-конференції, припустила, що її неправильно зрозуміли, оскільки йшлося тільки про певні модельні дослідження, а не про ситуації у світі загалом. "Я не мала на увазі політику ВООЗ, а просто намагалася систематизувати те, що ми знаємо", – підкреслила вона.

Дослідження засвідчують, що приблизно 16% населення можуть переносити COVID-19 без симптомів, водночас окремі науковці припускають, що до 40% глобального передавання може відбуватися від безсимптомних індивідуумів, сказала технічна керівниця. ВООЗ пропонує розділяти тих, у кого не виявляються явні ознаки захворювання, на асимптоматичних і передсимптоматичних (тих, у кого симптоми розвиваються пізніше) носіїв, це теж могло спричинити плутанину, припустила ван Керкхове.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними Університету Джонса Гопкінса, у всьому світі коронавірусом заразилося 7,45 млн осіб. Жертвами COVID-19 стали 418,8 тис., одужали 3,5 млн осіб.