Журналіст Шевченко про загибель Джемаля: Версія пограбування – для дурнів. Це політичне вбивство

Шевченко: Джемаль шукав свою смерть і знайшов її в дуже романтичній подобі
Фото: Максим Шевченко / Facebook

Російський репортер Орхан Джемаль і його колеги загинули в Центральноафриканській Республіці, тому що "сунулися без прикриття в хаос міжусобної комерційної бійні", заявив журналіст Максим Шевченко.

Загибель у Центральноафриканській Республіці російських репортера Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка та режисера Олександра Расторгуєва була не випадковою. Таку думку висловив друг Джемаля, журналіст Максим Шевченко у Facebook.

"Займалися журналісти зніманнями фільму про ПВК "Вагнер" та інших найманців у цій африканській країні, у якій громадянська війна знецінила життя будь-якої людини. Версія пограбування – для дурнів. Це політичне вбивство журналістів, які сунулися без прикриття в хаос міжусобної комерційної бійні. Вічна пам'ять моєму другу, відчайдушному сміливцю та великому журналісту Орханові Джемалю! Він шукав свою смерть і знайшов її в дуже романтичній подобі", – написав він.

Про загибель Джемаля, Радченка і Расторгуєва стало відомо 31 липня. Тіла росіян виявили за 23 км від центральноафриканського міста Сібю і доправили на базу місії ООН. У ЦАР у партнерстві з "Центром управління розслідуваннями" Михайла Ходорковського група знімала документальний фільм про діяльність російської приватної військової компанії "Вагнер".

Колега вбитих Родіон Чепель розповів "Новой газете", що вони вирушили до африканської країни після повідомлень про те, що там "періодично бачать російських людей у військовій формі".

"Журналістам це було цікаво. Це були найкращі представники професії, дуже сміливі хлопці. Вони приїхали кілька днів тому туди, провели в ЦАР три-чотири дні. Вирушали зі столиці Бангі на захід, у бік міста Бамбарі. Їх було заблоковано на одному із блокпостів... Що відбувалося далі, мені невідомо", – зізнався він.

Мотивом убивства членів російської знімальної групи в ЦАР могло бути пограбування, повідомляло з посиланням на поліцію ЦАР агентство "Интерфакс". Мер міста Сібю Анрі Депеле заявив, що знімальну групу розстріляли із засідки.

Із 2013 року в ЦАР триває громадянський конфлікт. Французька газета Le Monde писала, що у грудні 2017 року Росія погодилася надати військову допомогу президенту республіки Фостену-Арканжу Туадері.