18 країн запустять найбільший космічний проєкт в історії НАТО

Космічний проєкт НАТО допоможе покращити навігацію, зв'язок і виявлення пусків ракет
Фото: pixabay.com
16 країн НАТО разом із запрошеними Фінляндією і Швецією виступили з новою ініціативою, яка змінить способи збирання і використання даних із космосу, значно покращить розвідку й спостереження і надасть істотну підтримку військовим місіям НАТО. Про це повідомляє пресслужба Альянсу 15 лютого.

Ініціатива, що дістала назву "Альянс із постійного спостереження з космосу" (APSS), полягатиме у створенні віртуального угруповання Aquila з національних і комерційних космічних засобів із використанням останніх досягнень у сфері комерційних космічних технологій. Це допоможе спростити збирання, обмін й аналіз даних між союзниками НАТО і командною структурою НАТО, забезпечуючи водночас економію коштів, ідеться в повідомленні.

"Цей проєкт є чудовим прикладом військово-цивільної співпраці, який доповнює наш інструментарій розвідки", – сказав заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

Попередній внесок Люксембургу у розмірі €16,5 млн заклав основу для цієї перетворювальної ініціативи і дасть змогу країнам-учасницям зробити свій внесок до Aquila завдяки власним активам, даним або фондам, зазначають у НАТО.

APSS допоможе покращити навігацію, зв'язок і виявлення пусків ракет, ідеться у повідомленні. Він є важливим елементом реалізації Всеосяжної космічної політики НАТО, ухваленої у 2019 році.

Контекст:

У 2019 році генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс має намір визнати космос своїм новим оперативним простором.