24 жовтня на акціях протесту в Білорусі затримали 16 осіб – правозахисники

У суботу в Мінську провели жіночий марш
Фото: TUT.BY новости / Telegram

Серед затриманих у Білорусі 24 жовтня були, за даними правозахисного центру "Весна", двоє російських журналістів зі знімальної групи телеканала Sky News.

24 жовтня на акціях протесту в Білорусі затримали 16 осіб. Про це свідчать дані правозахисного центру "Весна".

Більшість затримань (15) відбулася в Мінську, одне – у місті Жлобин.

Сімох людей згодом відпустили.

За даними "Весни", серед затриманих і відпущених були громадянин і громадянка РФ, вони входили до знімальної групи британського новинного телеканала Sky News.

Правозахисники розповіли, що сьогодні в Мінську відбувався традиційний жіночий марш, він мав назву "Гордий жіночий марш професій".

Масові протести через фальсифікацію результатів голосування на виборах президента в Білорусі тривають від 9 серпня. За офіційними даними, на виборах переміг чинний президент країни Олександр Лукашенко. Водночас альтернативні екзитполи засвідчили впевнену перемогу опозиціонерки Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітингувальників. Вони застосовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення, було затримано приблизно 13 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Тихановська після виборів була змушена покинути Білорусь.

Лукашенко 23 вересня обійняв посаду президента. Уперше в історії Білорусі інавгурації не анонсували і не транслювали по телебаченнюНизка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Чехія та Україна, не визнала інавгурації Лукашенка.

Тихановська 13 жовтня в ультимативній формі вимагала від білоруської влади звільнити всіх політв'язнів, зупинити насильство щодо протестувальників, а від Лукашенка – оголосити про відставку. "Якщо до 25 жовтня наших вимог не буде виконано, уся країна мирно вийде на вулиці з народним ультиматумом. І 26 жовтня розпочнеться національний страйк усіх підприємств, блокування всіх доріг, обвал продажів у державних магазинах. У вас є 13 днів, щоб виконати три умови", – заявила вона.