Алієв заявив, що Путін не дав йому відповіді на запитання про застосування "Іскандерів" у Нагірному Карабасі

Алієв і Путін спілкувалися 1 квітня телефоном
Фото: ЕРА (архів)
Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що президент РФ Володимир Путін не дав відповіді на запитання, як до вірменських військових потрапила ракета "Іскандер", осколки якої знайшли в Нагірному Карабасі після збройного конфлікту восени 2020 року. Про це Алієв повідомив 13 квітня в Баку на конференції "Новий погляд на Південний Кавказ: постконфліктний розвиток і співпраця", інформує РБК.

Президент Азербайджану зазначив, що запитання Путіну він поставив у телефонній розмові 1 квітня.

"Потім і 4 квітня наше міноборони написало офіційний лист в міноборони Росії з фото- і відеоматеріалами, що підтверджують виявлення уламків ракети. Дев'ять днів минуло, а нам так і не дали відповіді", – розповів Алієв.

За його словами, у Баку є версія, як "Іскандери" могли потрапити до вірменських військових.

"Ми чекаємо на офіційну відповідь", – підкреслив Алієв.

Азербайджанський президент нагадав, що РФ заперечувала застосування таких ракет російського виробництва під час конфлікту в Карабасі.

"Спочатку офіційний представник міністерства оборони Росії Ігор Конашенков говорив, що Вірменія їх не використовувала. А вони що, контролюють міноборони Вірменії? Звідки вони знали, що всі ракети на складах? Потім прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков говорив, що "Іскандерів" не використовували. А уламки тут, у Баку, у Парку військових трофеїв. Можна піти й подивитися", – пояснив Алієв.

Пресслужба Кремля повідомляла про телефонну розмову Алієва і Путіна, яка відбулася 1 квітня, але не згадувала про "Іскандери".

Контекст:

2 квітня Агентство з розмінування територій Азербайджанської Республіки (ANAMA) продемонструвало в Баку знайдені у двох різних місцях у Шуші (Нагірний Карабах) уламки двох балонів російських ракет "Іскандер". В агентстві з розмінування стверджують, що ракети випустили вірменські військові.

Пєсков, якого журналісти попросили прокоментувати інформацію про ймовірне використання "Іскандерів" під час конфлікту в Нагірному Карабасі, заявляв, що таких ракетних комплексів не застосовували "і це було підтверджено", повідомляв "Інтерфакс". На запитання, чи розуміють у Кремлі, звідки могла з'явитися ракета, Пєсков відповів: "Ми не володіємо інформацією".

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі спалахнув наймасштабніший протягом останніх років конфлікт. Міністерство оборони Азербайджану звинуватило Вірменію в "масштабній провокації", обстрілі позицій азербайджанської армії і оголосило про початок "стрімкого контрнаступу". Вірменська влада, зі свого боку, заявила, що азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах. Під час конфлікту сторони використовували танки, важку артилерію і авіацію. Повідомляли про загиблих і поранених військовослужбовців і мирних жителів.

Обидві країни, що беруть участь у конфлікті, оголосили мобілізацію. Кілька разів досягали домовленості про перемир'я в Нагірному Карабасі, але щоразу їх порушували. У ніч на 10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії (як посередника) підписали заяву про припинення війни в Карабасі. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розміщують 1960 російських миротворців. Азербайджану дали право зайняти Кельбаджарський, Агдамський і Лачинський райони.

24 лютого 2021 року опублікували інтерв'ю прем'єр-міністра Вірменії Миколи Пашиняна порталу 1in.am, у якому він заявив, що під час 44-денної війни в Нагірному Карабасі російські ракети "Іскандер" "не вибухнули" або "вибухнули, наприклад, на 10%". "Можливо, це була зброя 80-х?" – сказав Пашинян. Так він відреагував на слова колишнього президента Вірменії Сержа Саргсяна про те, що вірменські військові могли б застосувати "Іскандер" на початку бойових дій.

Заступник начальника Генштабу збройних сил Вірменії Тиран Хачатрян у бесіді із журналістами Yerevan.Today висміяв слова Пашиняна про ракети комплексів "Іскандер", які "не вибухнули". За це Хачатряна звільнили, а в Генштабі 25 лютого висунули вимогу про відставку Пашиняна.

Згодом Пашинян заявив, що його неправильно поінформували щодо "Іскандерів".