Астронавти SpaceX здійснили перший вихід приватних осіб у відкритий космос

Приватна особа вперше опинилася у відкритому космосі
Фото: EPA

Команда астронавтів приватної пілотованої місії Polaris Dawn компанії SpaceX 12 вересня здійснила перший вихід приватних осіб у відкритий космос. Про це пише The Washington Post.

Першим вийшов мільярдер-підприємець Джаред Айзекман. Під час прямої трансляції показали, як він висунув голову й тулуб із люка капсули й виконав кілька маневрів поруч із капсулою.

Слідом за ним була Сара Гілліс, інженерка SpaceX, яка входить до складу екіпажу із чотирьох цивільних людей. Вона літала зовні космічного корабля, водночас була прив'язаною й трималася за поручні. Айзекман і Гілліс провели по кілька хвилин кожен зовні капсули, поки вона пролітала над Австралією, над Новою Зеландією, а потім через Тихий океан.

Вихід у відкритий космос був призначений для перевірки нового скафандра SpaceX, який має гарантувати безпеку астронавтів у вакуумі космосу, захищаючи їх від радіації й екстремальних температур. SpaceX витратила понад два роки на розроблення щільного костюма, який має забезпечити максимальну мобільність. В інтерв'ю з космосу Айзекман сказав, що костюм показав себе добре.

Контекст:

10 вересня з розташованого в американському штаті Флорида стартового комплексу 39А космічного центру NASA імені Кеннеді стартувала ракета-носій Falcon 9 із пілотованим космічним кораблем Dragon місії Polaris Dawn.

Місія SpaceX має повернутися на Землю 15 вересня.