Азербайджан подав офіційну заявку на вступ у БРІКС, а "Газпром" і SOCAR домовилися про "розширення різнопланового стратегічного партнерства"

Заяви про бажання Азербайджану приєднатися до БРІКС, а також про розширення співпраці між "Газпромом" і SOCAR з'явилися на тлі зустрічі Путіна й Алієва
Фото: EPA

Азербайджан подав офіційну заявку на вступ у БРІКС. Про це 20 серпня повідомляє видання Report із посиланням на прессекретаря міністерства закордонних справ Азербайджану Айхана Гаджізаде.

БРІКС – міждержавне об'єднання, створене 2009 року. Із самого початку до нього входили Росія, Бразилія, Індія і Китай. 2010 року приєдналася Південна Африка, 2024 року – Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати, Іран, Ефіопія. Спочатку повідомляли, що Саудівська Аравія теж вступила в організацію 2024 року, але пізніше офіційні джерела сказали Reuters, що країна все ще розглядає можливість приєднання до блоку. Отже, станом на зараз в організацію входить дев'ять членів.

Report зазначає, що 3 липня в межах саміту Шанхайської організації співпраці в Астані ухвалили Спільну декларацію про встановлення стратегічного партнерства між Азербайджанською Республікою і Китайською Народною Республікою. Згідно з пунктом 4.5 декларації, азербайджанська сторона виявила бажання вступити у БРІКС, а китайська сторона привітала участь Азербайджану у співпраці БРІКС.

Також 19 серпня російське пропагандистське агентство "Інтерфакс" повідомило, що російська компанія "Газпром" і держнафтокомпанія Азербайджану SOCAR домовилися про розширення стратегічного партнерства.

"Зокрема, ідеться про проєкт "Північ – Південь", про підписання у вересні цього року програми комплексної науково-технічної співпраці. Досягнуто домовленості про розширення різнопланового стратегічного партнерства", – сказав голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.

Контекст:

Заяви про бажання Азербайджану приєднатися до БРІКС, а також про розширення співпраці між "Газпромом" і SOCAR з'явилися на тлі візиту до Азербайджану нелегітимного президента РФ Володимира Путіна. 19 серпня в Баку він зустрівся із президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, вони обговорювали "нарощування взаємовигідного торговельно-економічного співробітництва", поінформував сайт президента Азербайджану. 

Associated Press із посиланням на експертів зазначило, що, намагаючись дістати доступ до світових ринків в умовах санкцій, Росія дедалі більше залежить від таких країн, як Азербайджан. Фонд Карнегі повідомив, що після того, як РФ втратила доступ до більшості європейських ринків, російський експорт нафти й газу через Азербайджан помітно зріс. Наприклад, 2023 року постачання російської нафти до Азербайджану зросло вчетверо – до 1,2 млн тонн на рік, але сторони домовляються про розширення нафтопроводу, щоб довести цю цифру до 4 млн тонн.

Після початку повномасштабної війни РФ проти України Алієв заявив про підтримку територіальної цілісності України, повідомив "Интерфакс-Азербайджан". Він сказав, що говорить про це відкрито, "не ховаючись за деревом", але додав, що з Росією в Баку добрі відносини. Азербайджан надавав Україні гуманітарну допомогу (зокрема, передавав генератори), в умовах паливної кризи у перші місяці повномасштабної війни на заправках SOCAR в Україні безплатно заправляли "швидкі" й автомобілі ДСНС. Водночас представники Азербайджану не брали участі в першому саміті миру щодо України й досі не підписали його комюніке.

2022 року, ще до повномасштабної війни, "Нафтогаз України" підписав із SOCAR меморандум про взаєморозуміння та співпрацю у сфері енергетики, повідомив "Інтерфакс-Україна". Зараз же "Нафтогаз" веде переговори із SOCAR про транзит азербайджанського газу, щоб після завершення угоди з "Газпромом" наприкінці цього року не зупинити газотранспортну систему України, розповів LIGA.net голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов.