Азербайджанському дипломату, який назвав Жириновського "жирною свинею", заборонили в'їзд у РФ на 50 років

Скандал між Азербайджаном і Росією виник після висловлювань Жириновського
Фото: EPA
Міністерство внутрішніх справ Росії 12 серпня заборонило в'їзд у країну колишньому послу Азербайджану в Білорусі, Молдові та Пакистані Ісфандіяру Вахабзаде. Про це повідомив сайт МВС РФ.

Дипломату заборонено в'їзд у Російську Федерацію строком на 50 років "за публічні висловлювання в мережі інтернет, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу".

"МВС Росії попереджає, що іноземних громадян, які закликають до деструктивних дій щодо Російської Федерації, її жителів і співвітчизників, які проживають за кордоном, не допускатимуть на територію країни у зв'язку з тим, що їх перебування в Росії може загрожувати громадському порядку і безпеці" , – заявили в міністерстві.

Контекст:

Між Росією та Азербайджаном виник скандал, який почався через висловлювання про азербайджанську державу лідера ЛДПР Володимира Жириновського. Наприкінці липня політик заявив, що в Азербайджані панує диктатура, його територію свого часу іранський шах подарував Російській імперії, а Нагірному Карабаху потрібно надати міжнародний статус або приєднати його до Росії.

Вахабзаде 10 серпня записав відеозвернення до Жириновського, в якому назвав його "старим віслюком" і "жирною свинею".

МЗС Азербайджану відмовилося коментувати висловлювання Вахабзаде, оскільки його звільнили ще 2016 року і він не представляє органів державної влади.

Жириновський в ефірі "Соловьев LIVE" повідомив, що "надішле жорсткий лист" президенту Азербайджану і вимагатиме порушити проти Вахабзаде кримінальну справу. На його думку, він нічого поганого про Азербайджан не сказав, а Вахабзаде на нього "визвірився".