Байден брав участь у переговорах щодо обміну, з Путіним взаємодії не було – Білий дім

Байден особисто зустрічав літак зі звільненими американцями
Фото: ЕРА

У переговорах щодо обміну утримуваними особами, який провели 1 серпня США, РФ і низка інших країн, брав участь президент Сполучених Штатів Джо Байден. Про це 1 серпня повідомив журналістам радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван, його цитує "Голос Америки".

"Президент сам особисто брав участь у дипломатичних перемовинах, які привели до цього, включаючи численні розмови з канцлером [Німеччини Олафом] Шольцом, з іншими лідерами країн, які надали деяких росіян для обміну", – сказав він.

Представник Білого дому зазначив, що "одним із найостанніших" був телефонний дзвінок Байдена прем'єр-міністру Словенії 21 липня, "щоб узгодити остаточні домовленості, аби завершити цю угоду".

"Голос Америки" повідомляє, що під час брифінгу 1 серпня журналісти запитували Байдена, чи бажає він поговорити безпосередньо з нелегітимним президентом країни-агресора Росії Володимиром Путіним, "зважаючи на те, що ув'язнені повертаються додому в рамках багатонаціональної угоди".

"Мені не потрібно говорити з Путіним", – відповів Байден.

Салліван наголосив, що під час процесу обміну ув'язненими представники США не мали жодної взаємодії безпосередньо з Путіним.

"Була широка взаємодія з російськими посадовцями. Я не збираюся вдаватися в подробиці, бо ці канали є чутливими і їх потрібно берегти саме із цієї причини, оскільки наявність цих чутливих каналів дозволяє нам отримувати такі результати", – пояснив він.

Контекст:

1 серпня РФ і США за участю Німеччини, Білорусі та Словенії провели в Анкарі (Туреччина) обмін ув'язненими. За даними Національного розвідувального управління Туреччини, в обміні брало участь 26 осіб із в'язниць семи різних країн.

Серед тих, хто потрапив на обмін, були, зокрема, колишній морський піхотинець США Пол Вілан, репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович, журналістка "Радио Свобода" Алсу Курмашева, російські опозиціонери Володимир Кара-Мурза й Ілля Яшин, а також помилуваний "президентом" Білорусі громадянин Німеччини Ріко Крігер, якого нещодавно засудили до страти.

РФ у межах обміну отримала засудженого за замовне вбивство в Берліні росіянина Вадима Красікова, росіян Володимира Дунаєва й Романа Селезньова, які перебували під вартою в США за обвинуваченням у кіберзлочинах, а також інших осіб.

У ніч на 2 серпня у США прибув літак із трьома звільненими під час обміну з РФ американськими громадянами – Віланом, Гершковичем і Курмашевою. Їх зустрічали Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс.