"Агенти Заходу" й "працювали на батьківщину". ЗМІ з'ясували, як Кремль рекомендував пропаганді висвітлювати обмін ув'язненими

Під обмін потрапило 26 людей
Фото: ЕРА

Кремль рекомендував російським пропагандистам писати про вбивцю і шпигунів, які повернулися до країни-агресора Росії в процесі обміну 1 серпня, як про "тих, хто працював на батьківщину". Про це 2 серпня повідомляє "Медуза" з посиланням на представників ЗМІ й людей, наближених до адміністрації президента РФ.

У випадку з Вадимом Красіковим, якого в Німеччині засудили до довічного строку за вбивство на замовлення в Берліні чеченського командира Зелімхана Хангошвілі (під час другої чеченської війни командував одним із підрозділів, який воював проти Росії, пізніше співпрацював зі спецслужбами Грузії), пропагандистам радять вказувати, що той "усунув польового командира, ворога".

Іноземців і російських опозиціонерів, яких Росія віддала під час обміну, російській пропаганді пропонують називати "шкідниками й зрадниками", "агентами Заходу". Нібито "нічого страшного не сталося – позбулися зайвих", сказав співрозмовник "Медузы".

Кремль, за даними видання, рекомендував під час згадування політв'язнів, яких РФ передала під час обміну, вказувати кримінальні статті, за якими їх засудили ("дискредитація" армії РФ, "шпигунство", "державна зрада" тощо), і строк ув'язнення.

Контекст:

1 серпня РФ і США за участю Німеччини, Білорусі та Словенії провели в Анкарі (Туреччина) обмін ув'язненими. За даними Національного розвідувального управління Туреччини, в обміні брало участь 26 осіб із в'язниць семи різних країн.

Серед тих, хто потрапив на обмін, були, зокрема, колишній морський піхотинець США Пол Вілан, репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович, журналістка "Радио Свобода" Алсу Курмашева, російські опозиціонери Володимир Кара-Мурза й Ілля Яшин, а також помилуваний "президентом" Білорусі громадянин Німеччини Ріко Крігер, якого нещодавно засудили до страти.

РФ у межах обміну отримала Красікова, росіян Володимира Дунаєва та Романа Селезньова, які перебували під вартою у США за обвинуваченням у кіберзлочинах, тощо.