"Наші переговорники завжди ганьблять нас". Трамп розкритикував обмін ув'язненими з РФ

Трамп заявив, що на посаді президента США ніколи не платив за звільнення заручників
Фото: EPA

Колишній президент США і кандидат від Республіканської партії на наступних виборах Дональд Трамп розкритикував 2 серпня у своїй соцмережі TruthSocial адміністрацію чинного президента Джо Байдена після обміну утримуваними особами з країною-агресором РФ.

Трамп поставив запитання, коли буде опубліковано деталі обміну.

"Скільки людей ми отримуємо проти них? Ми платимо їм готівкою? Вони дають нам готівку (будь ласка, зніміть це питання, тому що я впевнений, що відповідь "ні")? Ми відпускаємо вбивць, кілерів чи головорізів? Просто цікаво, тому що ми ніколи не укладаємо добрих угод ні в чому, особливо в обміні заручниками. Наші переговорники завжди ганьблять нас!" – заявив він.

Трамп назвав обмін "поганим прецедентом" на майбутнє і спрогнозував, що ситуація погіршуватиметься.

"Я повернув багато заручників і не дав країні-противнику нічого – і ніколи жодних грошей... Вони вимагають у Сполучених Штатів Америки. Обмін називають "складним", але ніхто не може зрозуміти, наскільки він поганий!" – написав експрезидент США.

Контекст:

1 серпня РФ і США провели масштабний обмін ув'язненими. Серед тих, кого віддала Росія, – колишній морський піхотинець Пол Вілан, репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович, журналістка "Радио Свобода" Алсу Курмашева, російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза, а також помилуваний "президентом" Білорусі громадянин Німеччини Ріко Крігер, якого нещодавно засудили до страти. РФ у межах обміну отримує, зокрема, кілера Вадима Красікова, який відбуває у ФРН довічне ув'язнення, а також росіян Володимира Дунаєва і Романа Селезньова, котрі перебувають під вартою у США за обвинуваченням у кіберзлочинах.

Американські й російські літаки приземлилися в турецькому аеропорту "Есенбога". Турецька сторона взяла посередницьку роль в операції з обміну. Турецький телеканал NTV опублікував у Х відео з аеропорту, де триває обмін.

Пізніше адміністрація президента Туреччини Реджепа Ердогана підтвердила обмін ув'язненими за участю США, Росії, Німеччини, Білорусі та Словенії в Анкарі. Телеканал TRTWorld із посиланням на Національне розвідувальне управління Туреччини повідомив, що в обміні брало участь 26 людей із в'язниць семи різних країн.

У ніч на 2 серпня до США прибув літак із трьома звільненими під час обміну з РФ американськими громадянами – Віланом, Гершковичем і Курмашевою. Їх зустрічали президент США Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс.