У США прибув літак зі звільненими під час обміну з РФ американцями. Їх зустрічали Байден і Гарріс. Фото

Байден зустрів обміняних громадян США
Фото: EPA

У США на авіабазі Ендрюс у ніч на 2 серпня приземлився літак із трьома звільненими внаслідок обміну з країною-агресором РФ американцями – Полом Віланом, Еваном Гершковичем та Алсу Курмашевою. Їх зустрічали президент Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс, повідомляє CNN.

Вілан, який першим вийшов із літака, віддав честь, перш ніж потиснути руки лідерам США. За ним вийшов Гершкович, який обійняв Гарріс і Байдена, потім батьків. Курмашева після вітання Гарріс і Байдена обійнялася із чоловіком і доньками.

Байден спостерігав за емоційним возз'єднанням сімей, а потім зняв значок і прикріпив його до лацкана піджака Вілана.

"Це чудово. Довго чекали. Я був абсолютно переконаний, що ми зможемо це зробити", – сказав Байден журналістам.

Президент зазначив, що відчуває "почуття полегшення за сім'ї", і звернувся до звільнених американців зі словами: "Ласкаво просимо додому".

На запитання про те, що він хотів сказати нелегітимному президентові Росії Володимиру Путіну, Байден відповів одним словом: "Зупиніться".

Контекст:

Про ймовірний обмін утримуваними особами між Росією, США і, можливо, Німеччиною російські ЗМІ писали ще 30 липня, коли зник зв'язок із не менше ніж сімома політв'язнями, котрих тримали в російських в'язницях.

1 серпня CNN із посиланням на представників американської влади повідомив, що РФ і США почали проводити "масштабний обмін" ув'язненими, серед яких колишній морський піхотинець Пол Вілан, репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович, журналістка "Радио Свобода" Алсу Курмашева, російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза, а також помилуваний "президентом" Білорусі громадянин Німеччини Ріко Крігер, якого нещодавно засудили до страти. РФ у межах обміну отримує, зокрема, кілера Вадима Красікова, котрий відбуває у ФРН довічне ув'язнення, а також росіян Володимира Дунаєва і Романа Селезньова, які перебувають під вартою у США за обвинуваченням у кіберзлочинах.

За кілька годин турецький телеканал NTV повідомив, що американські й російські літаки приземлилися в турецькому аеропорту "Есенбога". У заяві MIT, яку цитував канал, зазначено, що турецька сторона "взяла на себе основну посередницьку роль в операції обміну". Канал також опублікував в Х відео з аеропорту, де відбувся обмін.

Пізніше адміністрація президента Туреччини Реджепа Ердогана підтвердила обмін ув'язненими за участю США, Росії, Німеччини, Білорусі та Словенії в Анкарі. Телеканал TRTWorld із посиланням на Національне розвідувальне управління Туреччини повідомив, що в обміні брало участь 26 людей із в'язниць семи різних країн.