Байден назвав обурливими запит МКС на ордер Нетаньяху і спробу прирівняти Ізраїль до ХАМАС

Байден обурений спробою Хана оформити ордер МКС на арешт Нетаньяху
Фото: EPA

Сполучені Штати Америки обурені запитом Міжнародного кримінального суду на видання ордерів на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху й міністра оборони Йоава Галанта. Про це йдеться в заяві президента США Джо Байдена, яку 20 травня поширила пресслужба Білого дому.

"Заява прокурора МКС [Каріма Хана] про видання ордерів на арешт ізраїльських лідерів є обурливою. І дозвольте мені внести ясність: хай що має на увазі цей прокурор, не може бути жодного знака рівності між Ізраїлем і ХАМАС", – заявив Байден.

Американський лідер наголосив, що США завжди будуть "разом з Ізраїлем [боротися] проти загроз його безпеці".

Контекст:

20 травня Хан висунув вимогу видати ордери на арешт Нетаньяху, Галанта і трьох лідерів ХАМАС: командира бойового крила ХАМАС Мохаммеда Дейфа, лідера політичного крила руху Ісмаїла Ханії, а також ватажка ХАМАС Ях'ї Сінвара.

За словами прокурора, члени ХАМАС планували й спровокували напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Серед їхніх злочинів називають убивства, тортури, зґвалтування, захоплення заручників та інші дії.

Нетаньяху й Галант, на думку МКС, відповідальні за воєнні злочини і злочини проти людства в секторі Гази щонайменше з 8 жовтня 2023 року.

Влада Ізраїлю назвала вимогу Хана "історичною ганьбою".