"Історична ганьба". В Ізраїлі відреагували на запит МКС ордерів на арешт Нетаньяху та Галанта

Герцог висловив обурення діями МКС
Фото: EPA

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог і глава МЗС країни Ісраель Кац 20 травня відреагували на запит Міжнародного кримінального суду щодо видання ордерів на арешт прем'єра Біньяміна Нетаньяху та міністра оборони Йоава Галанта. Герцог у соцмережі Х назвав заяву головного прокурора МКС Каріма Хана "обурливою".

За його словами, це свідчить про те, якою мірою міжнародна судова система перебуває під загрозою краху. Герцог підкреслив, що такий крок "надає сміливості терористам у всьому світі та порушує всі головні правила суду відповідно до принципу взаємодоповнюваності й інших правових норм".

"Лідери ХАМАС – репресивні диктатори, винні у масових вбивствах, масових зґвалтуваннях і масових викраденнях чоловіків, жінок, дітей і немовлят. Будь-яка спроба провести паралелі між цими жорстокими терористами та демократично обраним урядом Ізраїлю, який працює над виконанням свого обов'язку із захисту своїх громадян, повністю дотримуючись принципів міжнародного права, є обурливою", – заявив президент Ізраїлю.

Він очікує, що всі лідери вільного світу прямо засудять цей крок.

Кац також назвав заяву Хана "обурливою" і повідомив, що дав вказівку створити командний центр у міністерстві, щоб не дати "завадити Ізраїлю реалізувати своє право на самооборону". Глава МЗС Ізраїлю має намір закликати глав МЗС інших країн світу виступити проти рішення прокуратури.

"Тоді як убивці й ґвалтівники ХАМАС скоюють злочини проти людяності щодо наших братів і сестер, прокурор одночасно згадує прем'єр-міністра й міністра оборони Ізраїлю разом із нацистськими монстрами ХАМАС – історична ганьба, яку запам'ятають назавжди", – написав політик.

Контекст:

20 травня Хан висунув вимогу видати ордери на арешт Нетаньяху, Галанта й трьох лідерів ХАМАС: командира бойового крила ХАМАС Мохаммеда Дейфа, лідера політичного крила руху Ісмаїла Ханію, а також ватажка ХАМАС Ях'ю Сінвара.

За словами прокурора, члени ХАМАС планували й спровокували напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Серед їхніх злочинів називають убивства, тортури, зґвалтування, захоплення заручників та інші дії.

Нетаньяху й Галант, на думку МКС, відповідальні за воєнні злочини та злочини проти людства в секторі Гази щонайменше з 8 жовтня 2023 року.