США обіцяють надавати Ізраїлю дані розвідки в обмін на припинення операції в Рафаху – The Washington Post

В адміністрації Байдена ведуть переговори з Ізраїлем про операцію в Рафаху
Фото: EPA

Адміністрація президента США Джо Байдена пропонує Ізраїлю цінну допомогу, зокрема таємну розвідувальну інформацію, яка допоможе ізраїльським військовим визначити місцеперебування лідерів ХАМАС і знайти приховані тунелі угруповання. Про це пише The Washington Post 11 травня.

Видання посилається на дані від чотирьох джерел, ознайомлених із пропозиціями США. В обмін на допомогу США хочуть, щоб Ізраїль обмежив свою операцію в Рафаху, куди з інших частин сектору Гази втекло приблизно 1,3 млн палестинців.

Американські офіційні особи також запропонували допомогти в будівництві наметових містечок для біженців, налагодженні систем доправлення їжі, води й ліків, щоб у палестинців, евакуйованих із Рафаху, було місце, придатне для життя, розповіли джерела. За їхніми словами, Байден та його високопоставлені помічники робили такі пропозиції протягом останніх кількох тижнів.

Представники адміністрації, зокрема експерти Агентства США з міжнародного розвитку, заявили Ізраїлю, що потрібно кілька місяців, щоб безпечно переселити сотні тисяч палестинців, які зараз живуть в антисанітарних умовах у Рафаху. Ізраїльські офіційні особи не погоджуються із цією оцінкою.

Помічники Байдена переконують ізраїльських колег, що палестинців не можна просто переселити в частини Гази, які зазнали бомбардувань, і що Ізраїль має надати базову інфраструктуру, зокрема місця для проживання, їжу, воду, ліки й інші предмети першої потреби, ідеться в публікації. Експерти з усього уряду США докладно консультують своїх ізраїльських колег про те, як розробити та реалізувати гуманітарний план, аж до того, скільки наметів і скільки води буде потрібно для конкретних районів, розповіли джерела. Групи допомоги заявили, що безпечна евакуація людей із Рафаху практично неможлива з огляду на умови в решті Гази.

Високопоставлений представник адміністрації Байдена розповів, що США зараз тісно співпрацюють із Єгиптом, щоб знайти й перекрити тунелі, які перетинають кордон Єгипту і сектору Гази неподалік Рафаху, які ХАМАС використовував для поповнення запасів із воєнною метою.

Днями Ізраїль захопив прикордонний перехід біля Рафаху й наказав понад 100 тис. людей евакуюватися. Це викликало негативну реакцію у США, оскільки тим, кому було наказано покинути місто, не надали  безпечного і придатного для життя місця призначення, зазначає видання.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики терористичного угруповання ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

8 січня 2024 року в міноборони Ізраїлю повідомили про перехід до менш інтенсивної війни у секторі Гази. Станом на 7 квітня, за даними Times of Israel, Армія оборони Ізраїлю вивела всі свої маневрені сухопутні сили із сектору Гази, залишивши лише одну бригаду для гарантування безпеки коридору, який розділяє палестинський анклав.

Нетаньяху 5 травня заявив, що, попри всі спроби Ізраїлю до угоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

5 травня американське видання Axios із посиланням на двох невказаних ізраїльських посадовців написало, що адміністрація Байдена зупинила постачання боєприпасів американського виробництва до Ізраїлю вперше після великої атаки ХАМАС у жовтні минулого року.

Це підтвердив глава Пентагону Ллойд Остін. За його словами, Білий дім "із самого початку чітко заявив, що Ізраїль не має починати великий наступ на Рафах" без урахування й захисту цивільного населення, яке перебуває у цьому районі бойових дій. Остін додав, що рішення про припинення постачань не є кінцевим, а зобов'язання США щодо захисту Ізраїлю – "залізні". Глава Пентагону пояснив, що Білий дім розглядає короткострокові постачання оборонної допомоги Ізраїлю.

Уранці 7 травня Армія оборони Ізраїлю увійшла в Рафах. За повідомленнями ЗМІ, підрозділи ЦАХАЛ підійшли на відстань 200 м від контрольно-пропускного пункту з Єгиптом.