Наступ Ізраїлю на Рафах у Газі спровокує анархію й не переможе ХАМАС – Держдеп США

За даними Держдепу, у Рафасі перебуває 1,4 млн палестинців
Фото: ЕРА

Рішення Ізраїлю штурмувати місто Рафах на півдні сектору Гази не дасть йому перемоги над терористами ХАМАС. Про це державний секретар США Ентоні Блінкен сказав в опублікованому 12 травня інтерв'ю CBS News.

За його словами, сьогодні Армія оборони Ізраїлю очистила від бойовиків частину палестинського ексклаву, але є місця, де ісламісти відновлюють свою активність.

ЦАХАЛ може увійти в Рафах і досягти "певного успіху", але ціною "неймовірно високих" втрат для цивільного населення, і цей успіх не буде "довговічним і стійким", заявив Блінкен.

"І вони опиняться з порожнім мішком у руках, тому що безліч бойовиків ХАМАС там залишиться, незалежно від того, що зробить Ізраїль у Рафаху. З іншого боку, якщо вони покинуть Газу повністю, як ми вважаємо, їм потрібно зробити, тоді там буде вакуум, який, найімовірніше, заповниться хаосом, анархією, і, зрештою, знову там буде ХАМАС", – вважає глава американської дипломатії.

Вашингтон упевнений, що ізраїльський уряд має подати "чіткий і такий, що заслуговує на довіру", план щодо захисту цивільного населення, а також план того, що відбудеться після того, як конфлікт у Газі буде завершено.

"І ми досі цього не побачили", – наголосив держсекретар США.

Він додав, що американська сторона, як і раніше, веде переговори з Ізраїлем, але "не може й не буде" підтримувати воєнну операцію в Рафаху без урегулювання питання щодо захисту 1,4 млн мирних жителів, які, за даними Блінкена, перебувають сьогодні в палестинському місті на єгипетському кордоні.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики терористичного угруповання ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

8 січня 2024 року в міноборони Ізраїлю повідомили про перехід до менш інтенсивної війни в секторі Гази. Станом на 7 квітня, за даними Times of Israel, Армія оборони Ізраїлю вивела всі свої маневрові сухопутні сили із сектору Гази залишивши лише одну бригаду для гарантування безпеки коридору, який розділяє палестинський анклав.

Нетаньяху 5 травня заявив, що, попри всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

5 травня американське видання Axios із посиланням на двох неназваних ізраїльських посадовців написало, що адміністрація Байдена зупинила постачання боєприпасів американського виробництва в Ізраїль уперше після атаки ХАМАС у жовтні торік.

Це підтвердив глава Пентагону Ллойд Остін. За його словами, Білий дім "спочатку чітко заявив, що Ізраїль не має починати великий наступ на Рафах" без урахування й захисту цивільного населення, яке перебуває в цьому районі бойових дій. Остін додав, що рішення про припинення постачання не є остаточним, а зобов'язання США щодо захисту Ізраїлю – "залізні". Глава Пентагону пояснив, що Білий дім розглядає короткострокові постачання оборонної допомоги Ізраїлю.

Уранці 7 травня Армія оборони Ізраїлю увійшла в Рафах. За повідомленнями ЗМІ, підрозділи ЦАХАЛ підійшли на відстань 200 м від контрольно-пропускного пункту з Єгиптом.

The Washington Post 11 травня писало, що Білий дім запропонував Ізраїлю "цінну" допомогу, зокрема секретну розвідувальну інформацію, яка допоможе ізраїльським військовим визначити місцеперебування лідерів ХАМАС і знайти приховані тунелі угруповання. Натомість адміністрація Байдена просить зупинити операцію в Рафаху.