Байден у день свого 81-річчя помилував двох індичок перед Днем подяки. Фото, відео

Байден: Ого, великий птах... Я вражений
Фото: EPA

Президент США Джо Байден перед Днем подяки за традицією помилував двох індичок – їх не з'їдять на свято. Церемонію транслювали на YouTube-каналі Білого дому.

Церемонія відбулася на галявині перед Білим домом 20 листопада – у день народження Байдена, якому виповнився 81 рік. На ній були сім'ї членів уряду, апарату президента, місцеві школярі, повідомив канал CNN.

Птахів звуть Свобода і Дзвін (Liberty і Bell).

Глянувши на індичок, Байден сказав: "Ого, великий птах... Я вражений. Цим я милую Свободу і Дзвін. Вітаю, птахи!"

У своїй промові він також пожартував, що ці птахи "по-новому розуміють слова "Нехай дзвенить свобода" (Let freedom ring – цитата з промови Мартіна Лютера Кінга й рядок із патріотичної пісні "Моя країна").

Птахів виростили в Массачусетсі, а у вихідні привезли у Вашингтон і розмістили в розкішному готелі поряд із Білим домом, де індички відпочивають і "чистять пір'їнки" перед церемонією вже понад 10 років, повідомляє CNN. Після церемонії Свобода і Дзвін "вийдуть на пенсію" в Коледж харчових, сільськогосподарських і природних ресурсів Університету Міннесоти.

Контекст:

Індичка – головна страва Дня подяки, який святкують у США у четвертий четвер листопада. 2023 року цей день припадає на 23 листопада.

Помилування індички президентом – одна з основних традицій Дня подяки, напівжартівлива церемонія напередодні свята. "Національну індичку" обирають звичайні американці. Для цього Білий дім щороку проводить спеціальне голосування. У церемонії зазвичай бере участь і її дублер. "Помилуваних" птахів відправляють до зоопарку або ферми, де вони живуть до смерті, не ризикуючи бути з'їденими.

Індичкам зазвичай вибирають "промовисті" імена: індичок, яких помилував Дональд Трамп у 2019 році, звали Хліб і Олія, а у 2020 році – Кукурудза й Качан. Птахів, яких помилував Байден у 2021 році, звали Арахісова Олія і Желе.