Байден заявив, що Зеленський і кожен українець своєю безстрашністю надихають світ. Конгрес аплодував стоячи. Відео

Слова Байдена про українців у Конгресі зустріли оваціями
Фото: EPA
Президент США Джо Байден 1 березня виступив зі щорічною промовою "Про стан держави", її текст опубліковано на сайті Білого дому.

Як зазначив "Голос Америки", цю промову вважають головною промовою року, у якій глава держави інформує обидві палати Конгресу про ситуацію всередині країни та на міжнародній арені, а також озвучує пріоритети своєї політики.

Традиційно президенти виступають перед залом, у якому присутні всі члени адміністрації (за винятком одного міністра, який з метою безпеки перебуває не у Вашингтоні, цього разу в залі не було міністерки торгівлі Джини Раймондо), сенатори та конгресмени, члени Верховного суду, військові й дипломати. Серед почесних гостей була амбасадорка України в ООН Оксана Маркарова.

Амбасадорка України у США Оксана Маркарова під час виступу президента США Джо Байдена. Фото: EPA

Звернення Байдена тривало приблизно годину. Його перші 20 хвилин були присвячені нападу Росії на Україну, зазначив "Голос Америки". Телерадіокомпанія наголосила, що така увага до війни в іншій країні, у якій США не беруть прямої участі, є безпрецедентною.

"Шість днів тому [президент РФ Володимир] Путін спробував похитнути основи вільного світу, думаючи, що змусить його прогнутися перед загрозою. Але він сильно прорахувався. Він думав, що увійде в Україну і світ перевернеться. Натомість його зустріла потужна стіна, якої він не міг уявити, – український народ. Від президента [Володимира] Зеленського до кожного українця. Своєю безстрашністю, своєю мужністю, рішучістю вони надихають світ", – сказав Байден.

Він наголосив, що в країні всі – від студентів до пенсіонерів і викладачів стали солдатами, щоб захистити свою землю, а містяни тілами блокують танки ворога.

"У цій боротьбі, як сказав президент Зеленський у своєму виступі перед Європарламентом, "світло переможе темряву", – переконаний Байден.

Глава Білого дому знову наголосив, що війна, яку розв'язав Путін, була навмисною та неспровокованою.

"Він відкинув неодноразові дипломатичні зусилля. Він думав, що Захід і НАТО не дадуть відповіді. І він думав, що зможе нас розділити... Путін помилився. Ми були готові, ми готувалися ґрунтовно і ретельно", – заявив Байден.

Під час звернення президента США багато сенаторів і конгресменів мали українські прапори.

Байден сказав, що США підтримують Україну, і попросив усіх встати, щоб продемонструвати це. Присутні стоячи аплодували амбасадорці України.

"Нехай кожен із нас сьогодні ввечері в цьому залі надішле безпомилковий сигнал Україні та світу. Будь ласка, встаньте, якщо можете, і покажіть, що так, ми, Сполучені Штати Америки, підтримуємо український народ. Протягом усієї нашої історії ми засвоїли цей урок: коли диктатори не розплачуються за свою агресію, це викликає більше хаосу. Вони продовжують рух – і ціна цих дій, загрози на адресу Америки та світу і далі зростають", – сказав президент США.

Відео овацій українському народові опублікувала у YouTube газета The Independent.

Контекст:

Уранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України". Приблизно о 5.00 збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) і сходу. Вони почали обстрілювати українські позиції на Донбасі, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах. Російські війська атакують житлові квартали, дитячі садки й лікарні. За даними української сторони, РФ застосовує в Україні реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Путін розпочав повномасштабну війну проти України, і закликав світ відреагувати. В Україні оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію.

Окупаційні війська вже підійшли до Києва. 25 лютого мер столиці Віталій Кличко повідомив, що місто вступило у фазу оборони, у деяких районах лунають постріли й вибухи. Влада закликала киян залишатися у приміщеннях – удома або в укриттях. В Офісі президента вважають, що мета  Росії окупувати столицю, усунути легітимне керівництво України (можливо, за допомогою вбивства) і поставити маріонеткове.

За даними Міноборони України станом на 1 березня, загальні втрати російських окупантів – 5,7 тис. осіб. Водночас у міністерстві оборони РФ приховували втрати серед особового складу та визнали їх лише на четвертий день війни, не уточнюючи кількості. Жертвами російської агресії стали 352 мирні жителі, зокрема 16 дітей, поранення дістало 2040 людей.

Зеленський повідомив, що окупанти з першої години вторгнення б'ють по цивільній інфраструктурі. За словами президента, дії російських окупаційних військ в Україні мають ознаки геноциду.

27 лютого Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН, висунувши вимогу "притягти Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії". Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування щодо вторгнення РФ в Україну.

Через вторгнення в Україну західні країни наклали санкції на Росію. Обмеження, зокрема, стосуються великих російських банків і деяких близьких до Путіна чиновників та їхніх дітей. Після того, як Росія відмовилася припинити агресію проти України, ЄС, США, Великобританія та Канада вирішили занести в санкційний список самого Путіна. Крім того, ЄС ввів санкції проти Центробанку Росії (заборонив операції, пов'язані з управлінням його резервами та активами, після чого рубль впав до історичного мінімуму) і закрив для неї свій повітряний простір. Найближчими днями деякі російські банки буде від’єднано від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.