Бербок закликала Китай відіграти "важливу роль" у припиненні війни в Україні. Глава МЗС відповів, що КНР "не підливатиме масла у вогонь"

Глави МЗС Китаю й Німеччини дали спільну пресконференцію в Берліні
Фото: ЕРА
Китай збереже нейтральну позицію в питанні російської агресії в Україні. Про це міністр закордонних справ КНР Цінь Ган повідомив 9 травня на спільній пресконференції з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок у Берліні, яку транслював Phoenix.

Бербок зазначила, що Пекін може відіграти вирішальну роль у припиненні війни в Україні як постійний член Ради Безпеки ООН. Вона закликала КНР зайняти чітку позицію, вважаючи, що відстоювання нейтралітету рівнозначне переходу на бік Росії.

"Китай може, якщо захоче, відіграти важливу роль у припиненні війни", – сказала вона.

Цінь Ган відповів, що його уряд має намір дотримуватися конструктивної позиції, підтримуючи зв'язок з усіма сторонами.

"Ми не маємо наміру спостерігати за пожежею з іншого берега, але й не підливатимемо масла у вогонь", – сказав він.

Представник Пекіна закликав усі сторони "не нагнітати напруженості", щоб запобігти "подальшому погіршенню ситуації або виходу кризи з-під контролю".

Цінь Ган також прокоментував питання ймовірного введення санкцій Євросоюзу проти китайських фірм за допомогу РФ в обході обмежень, заявивши, що Китай "рішуче проти" й "відповість" на них.

"У Китаю й російських компаній нормальні відносини, співпраця. На цей тип нормальної співпраці не мають вплинути ймовірні європейські санкції. Китай надасть необхідну відповідь для твердого захисту законних інтересів представників свого бізнесу", – додав він.

Контекст:

Китай із початку повномасштабного нападу РФ на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції, але прямо не засуджує дій Москви.

24 лютого 2023 року було оприлюднено документ "Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні", який складається із 12 пунктів. На початку квітня Сі Цзіньпін назвав війну "українською кризою" й закликав вирішити її за допомогою мирних переговорів.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що частина пунктів у цьому документі відповідає інтересам України, а з частиною Київ не згоден.

26 квітня відбулася перша розмова Зеленського із Сі Цзіньпіном. За словами прессекретаря Зеленського Сергія Никифорова, переговори тривали майже годину, глава КНР під  час розмови презентував китайський "мирний план", а президент України розповів про формулу миру. "Є певні моменти, у яких уже є точки перетину", – вказав речник Зеленського.

Цього самого дня під час засідання 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН відбулося голосування щодо резолюції A/77/L.65 стосовно співпраці між ООН і Радою Європи. 1 травня ЗМІ звернули увагу, що Китай, Казахстан, Бразилія, Вірменія й Індія опинилися серед країн, які голосували за.

Однак 4 травня у представництві КНР при ООН заявили, що ставлення Китаю до війни в Україні залишилося тим самим: КНР не згодна з визначенням конфлікту в Україні як "агресії з боку Російської Федерації". Свою підтримку резолюції, у якій РФ названо агресором, у представництві пояснили тим, що голосували за весь текст документа, який складається з багатьох пунктів.