Bild опублікував дані секретного документа бундесверу про підготовку НАТО до нападу РФ. Згідно зі сценарієм, ескалація може відбутися 2025 року

У травні 2025 року, згідно зі сценарієм бундесверу, НАТО перекине на східний фланг 300 тис. військових
Фото: Bundeswehr / Flickr (ілюстративне)

У НАТО готуються до ймовірного нападу країни-агресора Росії на східний фланг. Це випливає із секретного документа німецького бундесверу, який опинився в розпорядженні Bild.

У документі "тільки для службового користування" міноборони Німеччини докладно описує ймовірний "шлях до конфлікту" між РФ і НАТО, кульмінацією якого є розміщення сотень тисяч солдатів Альянсу й неминучий початок війни влітку 2025 року.

Із міркувань безпеки Bild не висвітлює всієї інформації про чисельність і пересування військ НАТО.

Згідно зі сценарієм бундесверу, у лютому 2024 року РФ проводить чергову хвилю мобілізації й призиває додатково 200 тис. осіб. Після цього окупанти розпочинають весняний наступ проти України й до червня, на тлі ослаблення західної підтримки Києва, поступово відкидають українську армію назад.

Спочатку прихована, а потім дедалі очевидніша атака Росії на Захід починається в липні. Зокрема, очікують на кібератаки й інші форми гібридної війни, переважно у країнах Балтії. Відбуваються зіткнення, які РФ використовує як привід для початку масштабних навчань за участю 50 тис. солдатів у вересні на своїй території й у Білорусі.

Далі, згідно зі сценарієм, загострення може статися в жовтні в разі перекидання РФ військ і ракет середньої дальності в Калінінград.

З грудня в районі Сувальського коридору відбуваються штучно спровокований "прикордонний конфлікт" і "заворушення із численними жертвами".

Зазначають, що, коли США можуть залишитися без лідера протягом кількох тижнів після президентських виборів, РФ за підтримки Білорусі повторює на території НАТО вторгнення 2014 року в Україну.

Далі, у січні 2025 року, відбудеться спецзасідання ради НАТО, на якому Польща й країни Балтії заявлять про зростання загрози з боку Росії.

У травні, як зазначають у сценарії бундесверу, НАТО ухвалює рішення про заходи стримування і в "день Х" перекидає на східний фланг 300 тис. військових, зокрема 30 тис. німецьких солдатів, для запобігання російському нападу на Сувальський коридор з боку Білорусі й Калінінграда.

Сценарій закінчується за 30 днів після "дня Х". Водночас, чи НАТО стримає РФ, у документі не йдеться.

Bild запитав представника міноборони ФРН, наскільки ймовірною є така ескалація, але він не став коментувати сценарій оборони НАТО. За його словами, "розгляд різних сценаріїв, навіть якщо вони є вкрай малоймовірними, є частиною повсякденної військової діяльності, особливо у процесі навчання".

Контекст:

Bild 12 липня 2023 року оприлюднив деталі 4400-сторінкового оборонного плану НАТО на випадок нападу Росії. У плані детально визначено, які військові можливості мають продемонструвати 32 держави-члени. Важлива роль в оборонному плані належить Німеччині – вона має стати найважливішим логістичним вузлом для Альянсу.

27 жовтня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що країни НАТО мають бути готовими до агресії з боку Росії.