Білорусь видала затриманих під Мінськом вагнерівців Росії

Лукашенко заявляв, що вагнерівців видадуть Україні, якщо буде доведено їхню причетність до злочинів на Донбасі
Фото: EPA

У Генпрокуратурі Росії заявили, що Білорусь видала 32 із 33 затриманих бійців ПВК "Вагнер". У найманця, що залишився в Білорусі, – білоруське громадянство.

Білорусь видала затриманих наприкінці липня бійців російської приватної військової компанії "Вагнер" Російській Федерації. Про це повідомила Генпрокуратура РФ.

У відомстві заявили, що 32 найманців видали владі РФ на підставі клопотання генпрокурора РФ від 5 серпня. Ще один затриманий залишився в Білорусі, оскільки в нього є білоруське громадянство.

"Передання зазначених осіб здійснено суворо відповідно до норм міжнародного права і національного законодавства РФ та Білорусі, у тісній взаємодії органів прокуратури наших країн. Компетентні органи РФ продовжать розбиратися із ситуацією, що склалася навколо цих громадян", – написано в повідомленні.

Найманці вже перетнули російський кордон, додали у прокуратурі.

Про затримання 33 росіян, які є членами ПВК "Вагнер", влада Білорусі повідомила 29 липня. У Радбезі Білорусі заявляли, що стосовно затриманих порушили кримінальну справу за статтею про підготовку терактів, згодом повідомляли, що їх підозрюють у підготовці масових заворушень.

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, яке вийшло в ефір 6 серпня, президент Білорусі Олександр Лукашенко сказав, що видасть Україні затриманих бойовиків у разі, якщо Київ доведе їхню причетність до злочинів на Донбасі.

Лукашенко доручив запросити у країну генеральних прокурорів Росії та України для розгляду в ситуації із затриманими бойовиками. 9 серпня він заявив, що, якщо генпрокурори не приїхали до Мінська, отже, їм "начхати на цих хлопців".

Офіс генерального прокурора України від 12 серпня звернувся в Генеральну прокуратуру Республіки Білорусь із запитами про видання 28 вагнерівців (із них дев'ятеро – громадяни України), які активно брали участь в бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".