Білорусь відімкнула транскордонні лінії електропередачі з Литвою

Випробування для перевірки надійності роботи енергосистеми Білорусі проведуть також 11 квітня, зазначили в міненергетики республіки
Фото: Минэнерго Беларуси / Twitter
У Білорусі почали випробування енергосистеми з відімкненням транскордонних ліній електропередачі з Литвою. Про це 8 квітня повідомили в міністерстві енергетики республіки у Telegram.

Зазначають, що випробування проводять для перевірки надійності роботи енергосистеми країни у зв'язку із планованим виходом енергосистем країн Балтії з енергокільця БРЕЛЛ, що об'єднує Білорусь, Росію, Естонію, Латвію і Литву.

Як заявляли в міненергетики Білорусі, програма випробувань розрахована на 24 години і передбачає вимкнення високовольтних ліній, спостереження за режимом роботи енергосистеми та ввімкнення високовольтних ліній із дотриманням необхідних вимог безпеки.

Повідомляють, що аналогічні випробування проведуть також 11 квітня. Їх здійснять у межах програми, погодженої із системними операторами країн БРЕЛЛ, підкреслили в енергетичному відомстві Білорусі.

Контекст:

19 березня президент Литви Гітанас Науседа під час виступу у Верховній Раді закликав Україну зупинити імпорт електроенергії з Білоруської АЕС. Він заявляв, що Росія намагається використовувати Білоруську атомну електростанцію, у будівництві якої вона бере участь, для розширення свого впливу. Науседа зазначав, що крихкість Білорусі, яка зростає, означає пряму загрозу для інтересів не лише Литви, але й України.

Будівництво АЕС у Білорусі ведуть за російським проєктом, повідомляло російське агентство ТАСС. БелАЕС складатиметься із двох енергоблоків потужністю 1200 МВт кожен. Генпідрядником є "Атомстройэкспорт"  (входить у "Росатом"). 3 листопада 2020 року перший енергоблок БелАЕС під'єднали до об'єднаної енергосистеми країни. Введення в експлуатацію другого енергоблока заплановано на 2022 рік.

Європарламент у лютому ухвалив резолюцію, що вимагає зупинити запуск Білоруської АЕС в Островці через побоювання, пов'язані з її безпекою.