Бєлковський: Для РФ головним є питання легалізації в ЄС російських вакцин проти коронавірусу. Навальний може стати аргументом у цьому торзі

Бєлковський: США і Європа, думаю, можуть від Путіна домогтися, щоб Навальний не сидів довго в тюрмі
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com
Чи випустить російська влада опозиціонера Олексія Навального на свободу, залежить від переговорів Кремля з країнами Заходу щодо важливих для РФ питань, зокрема стосовно Договору про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь і легалізації російської вакцини проти коронавірусу, заявив в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман російський політолог Станіслав Бєлковський.

Майбутнє російського опозиційного політика Олексія Навального, якого заарештували цього тижня, багато в чому залежить від країн Заходу та їхніх переговорів із російською владою. Таку думку в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман висловив російський політолог Станіслав Бєлковський.

"Найближче майбутнє [Навального] змоделювати дуже просто: до 2 лютого 2021 року він буде в СІЗО "Матросская тишина"... А після цього він дійсно може вирушити у в'язницю у справі "Ів Роше", якщо умовний строк перекваліфікують у реальний. І тут питання в тому, що трапиться до 2 лютого, що може вплинути на долю Олексія Анатолійовича", – сказав Бєлковський.

За його словами, Росія зараз зацікавлена у вирішенні щонайменше двох головних питань у відносинах зі США і Євросоюзом. Стосовно Америки, то Кремль дуже хоче продовжити підписаний у 2010 році Договір про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (скорочена назва СНО-III), продовжив Бєлковський.

"Термін його дії спливає 5 лютого. Кремль, безумовно, зацікавлений у цьому договорі, тому в Росії немає жодних економічних можливостей для новітньої гонитви озброєнь. Росія не має у своєму розпорядженні ресурсів для виробництва цих озброєнь. Дешевший варіант – вкладати гроші в комп'ютерні стрілялки, які видають за презентації, і в такий спосіб залякувати весь світ і схиляти його до компромісних варіантів, чим Кремль успішно займається. Але відкладати пролонгацію договору [президент РФ] Володимир Путін не хоче. [Обраний президент США] Джо Байден надсилав сигнали, що він готовий пролонгувати договір. Найрізноманітнішими, поки неформальними і неофіційними, устами ці сигнали передавали", – сказав політолог.

Щодо ЄС, то головне питання для Кремля – легалізація російської вакцини проти коронавірусу, зазначив Бєлковський (наразі, за даними виробників російської вакцини "Супутник V", її схвалили в Росії, Білорусі, Сербії, Аргентині, Болівії, Алжирі, Палестині, Венесуелі та Парагваї, й "ініційовано процес реєстрації вакцини в ЄС").

"У відносинах із ЄС головним є питання легалізації російських вакцин проти COVID-19 і російських паспортів вакцинації. Бо якщо цього не відбудеться, то росіяни, щеплені цими вакцинами, не зможуть вільно подорожувати світом, – зазначив Бєлковський. – Відповідно, Олексій Навальний може стати одним з аргументів на торзі щодо цих питань із боку Заходу. Якщо Захід попросить його відпустити і визначить це як умову в таких серйозних, важливих для офіційної Російської Федерації заходах, то це якось позначиться на його долі сприятливо".

Політолог підкреслив, що для Кремля Навальний залишається фактором міжнародної, а не внутрішньої політики.

"Коли Дмитро Пєсков, прессекретар Путіна, заявляє, що Путін Навального не боїться і не вважає серйозною внутрішньополітичною загрозою, він не бреше", – переконаний Бєлковський.

Водночас, на його думку, навіть якщо Навального випустять на свободу, російська влада спробує обмежити його політичну активність, "зокрема юридичними актами".

"Для мене очевидно, що поки Путін залишається президентом, Навальний не зможе брати участі у жодних виборах у Росії офіційно і легально. Тільки як третя особа і в групі підтримки якихось кандидатів. Але США і Європа, думаю, можуть від Путіна домогтися, щоб він не сидів довго в тюрмі. Якщо захочуть, якщо для них доля Навального настільки важлива (а це вже треба запитати у них)", – сказав політолог.

Інтерв'ю з Бєлковським вийде сьогодні ввечері на YouTube-каналі "Алеся Бацман". Трансляція розпочнеться о 18.00

Навальний повернувся у РФ 17 січня після п'ятимісячного лікування в Німеччині. У серпні 2020 року політику стало зле під час перельоту з Томська в Москву, літак, яким він летів, екстрено сів в Омську. Спочатку опозиціонер лежав в омській лікарні, потім його перевезли в берлінську клініку "Шаріте". Лабораторія збройних сил Німеччини виявила в організмі Навального сліди речовини, схожої за складом на нервово-паралітичний агент "Новачок". Факт отруєння політика речовиною з групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції. Навальний 18 днів перебував у комі. Журналісти Bellingcat, The Insider, CNN і Der Spiegel провели розслідування і дійшли висновку, що політика отруїла група співробітників ФСБ. Опозиціонер заявив, що вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом Путіна.

У день прильоту в Москву Навального затримали, а 18 січня суд на виїзному засіданні, яке відбувалося у відділку поліції Хімок Московської області, заарештував політика до 15 лютого у справі "Ів Роше". Вирок щодо неї винесли у 2014 році. Тоді політика визнали винним у шахрайстві і легалізації злочинних коштів, йому призначили умовне покарання у вигляді трьох із половиною років позбавлення волі з п'ятирічним випробувальним строком. У 2017 році випробувальний строк продовжили на один рік. Він закінчився 29 грудня 2020 року, до цього строку Навальний мав не рідше ніж двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи Федеральної служби виконання покарань.

У 2017 році Європейський суд із прав людини визнав вирок несправедливим, російська влада виплатила Навальному компенсацію, однак сам вирок йому не скасували.

У ФСВП заявили, що Навальний у 2020 році "систематично і неодноразово порушував умови випробувального строку, зокрема щонайменше шість разів не з'явився на реєстрацію", у зв'язку з чим його оголосили в розшук "із приписом про вжиття заходів щодо його затримання". Відомство вимагає замінити Навальному умовний строк на реальний. Засідання Симоновського суду Москви, на якому мають розглянути клопотання ФСВП, заплановано на 2 лютого.