Блінкен назвав дві мети встановлення граничних цін на російську нафту

Блінкен: Путін хоче продавати енергію, щоб фінансувати війну проти України
Фото: EPA
Держсекретар США Ентоні Блінкен на брифінгу 4 листопада назвав дві мети встановлення граничної ціни на російську нафту. Текстову версію брифінгу опублікувала пресслужба Держдепартаменту США.

"Цінова стеля має подвійну мету. Вона полягає у забезпеченні того, щоб енергія й далі надходила на ринок для задоволення попиту – таким був наш підхід із самого початку. І, по-друге, у накладенні деяких обмежень на здатність президента [Росії Володимира] Путіна  набивати свої кишені виторгом від продажу енергії для підживлення та фінансування війни проти України. І я вірю, що цей механізм допоможе нам у цьому", – заявив він.

Держсекретар зазначив, що Росії потрібно продавати енергію лише для того, щоб підтримувати країну й економіку.

"І так, він [Путін] хоче продавати енергію, щоб фінансувати війну проти України. Але принаймні встановлення стелі прибирає недоліки того, що Росія й далі продає менше енергії, водночас забезпечуючи збереження енергії на ринку. Росія ухвалюватиме будь-які рішення, але я думаю, що вона буде зацікавлена в тому, щоб і надалі продавати енергію. І знову ж таки, гарний механізм і щоб енергоносії залишалися на ринку, і щоб вигоди, які одержує Росія, мали стелю", – сказав Блінкен.

Контекст:

Міністерка фінансів США Джанет Єллен вважає, що обмеження цін, яке має початися 5 грудня на нафту і 5 лютого – на нафтопродукти, скоротить прибуток Росії без скорочення постачання.

За даними Bloomberg, США хочуть установити обмеження на сиру нафту вище ніж $60 за барель, "що підвищить шанси на те, що Росія продасть хоча б частину свого експорту в межах програми".

4 листопада агентство Reuters із посиланням на джерела повідомило, що країни G7 та Австралія домовилися встановити фіксовану ціну на російську нафту замість ухвалення гнучкої ставки. Співрозмовник агентства заявив, що цінову стелю регулярно переглядатимуть. Він додав, що нині початкової ціни ще не встановлено, але її мають оголосити "найближчими тижнями".

У заяві за підсумками зустрічі глав МЗС "Великої сімки", опублікованій 4 листопада, ідеться, що країни "Великої сімки" найближчими тижнями мають намір завершити введення обмеження цін на російську нафту.