Бойовикам КВІР заборонили користуватися засобами зв'язку після вибухів пейджерів у Лівані – Reuters

КВІР проводить широкомасштабну операцію з перевірки всіх пристроїв
Фото: EPA

Корпус вартових ісламської революції (КВІР) заборонив своїм членам користуватися будь-якими засобами зв'язку після нещодавніх вибухів пейджерів і рацій у Лівані. Про це 23 вересня з посиланням на високопоставлених представників безпеки Ірану повідомило агентство Reuters.

Один зі співробітників служби безпеки розповів агентству, що зараз КВІР проводить масштабну операцію з перевірки всіх пристроїв, а не тільки засобів зв'язку. За його словами, більшість із них були саморобними або імпортованими з Китаю й Росії.

У Тегерані знепокоєні такою операцією ізраїльських агентів, у якій, зокрема, брали участь і деякі іранці, через що вже почалося "ретельне розслідування", пише Reuters.

"Під перевірку потрапили їхні банківські рахунки як в Ірані, так і за кордоном, а також історія їхніх подорожей і подорожей їхніх родин", – розповів неназваний чиновник.

Інший співрозмовник зазначив, що найбільше Іран переймається захистом ядерних і ракетних об'єктів країни, особливо тих, що розташовані під землею. Утім, там заходи з безпеки посилили ще торік, пише агентство.

За словами співрозмовників, для безпечного спілкування іранські військові використовують цілу низку зашифрованих засобів зв'язку, зокрема рації. Чимало пристроїв розробляють усередині країни, щоб уникнути залежності від іноземного імпорту.

Агентство зазначає, що торік Іран імпортував засоби зв'язку з Китаю, Росії та навіть Японії.

Контекст:

17 вересня в Лівані масово вибухнули пейджери, які бойовики "Хезболли" використовують для зв'язку. За даними Reuters, ізраїльська розвідка заклала невелику кількість вибухівки в 5 тис. тайванських пейджерів, які "Хезболла" замовила за кілька місяців до вибухів.

18 вересня сталася серія вибухів портативних радіостанцій, які використовують бойовики "Хезболли".

За даними міністерства охорони здоров'я Лівану, які наводить видання Elnashra, унаслідок вибуху пейджерів 17 вересня загинуло 12 людей, 2323 особи дістали поранення, а внаслідок вибуху рацій 18 вересня 25 людей загинули, а 608 осіб дістали поранення. "Хезболла" визнала загибель 25 своїх членів за ці два дні, зазначила Elnashra.

"Хезболла" пообіцяла відповісти на атаки, повідомив Al Mayadeen. Голова виконавчої ради "Хезболли" Хашем Сафієддін заявив, що "розплата неминуча", і пригрозив Ізраїлю "особливим покаранням".

19 вересня телеканал ABC News із посиланням на джерело в розвідці США повідомив, що Ізраїль не менше ніж 15 років планував операцію з підриву пейджерів.

22 вересня Ізраїль спростував причетність до вибухів пейджерів і рацій членів воєнізованого угруповання "Хезболла" в Лівані, унаслідок яких загинули десятки людей, ще тисячі – дістали поранення.