В Ізраїлі заперечують причетність країни до вибуху пейджерів у Лівані

За словами Герцога, Ізраїль не зацікавлений у війні
Фото: EPA (архів)

Ізраїль спростував причетність до вибухів пейджерів і рацій членів воєнізованого угруповання "Хезболла" в Лівані, унаслідок яких загинули десятки людей, ще тисячі – дістали поранення. Про це заявив президент країни Іцхак Герцог в інтерв'ю Sky News, яке оприлюднили 22 вересня.

Він зазначив, що категорично заперечує будь-який зв'язок із тією чи іншою операцією, адже, за його словами, "Хезболла" має багато ворогів.

Водночас Герцог наголосив, що Ізраїль "чітко дає зрозуміти, що має вжити заходів", щоб "захистити свій народ".

Президент додав, що Ізраїль не зацікавлений у війні з Ліваном.

Контекст:

17 вересня в Лівані масово вибухнули пейджери, які бойовики "Хезболли" використовують для зв'язку. За даними Reuters, ізраїльська розвідка заклала невелику кількість вибухівки в 5 тис. тайванських пейджерів, які "Хезболла" замовила за кілька місяців до вибухів.

18 вересня відбулася серія вибухів портативних радіостанцій, які використовують бойовики "Хезболли".

За даними міністерства охорони здоров'я Лівану, які наводить видання Elnashra, унаслідок вибуху пейджерів 17 вересня загинуло 12 людей, 2323 особи дістали поранення, а внаслідок вибуху рацій 18 вересня 25 людей загинули, а 608 осіб дістали поранення. "Хезболла" визнала загибель 25 своїх членів за ці два дні, зазначила Elnashra.

"Хезболла" пообіцяла відповісти на атаки, повідомив Al Mayadeen. Голова виконавчої ради "Хезболли" Хашем Сафієддін заявив, що "розплата неминуча", і пригрозив Ізраїлю "особливим покаранням".

19 вересня телеканал ABC News із посиланням на джерело в розвідці США повідомив, що Ізраїль не менше ніж 15 років планував операцію з підриву пейджерів.