"Хезболла" завдала удару по півночі Ізраїлю. ЦАХАЛ у відповідь атакував десятки цілей у Лівані

Уламки ракет упали в передмісті Хайфи, постраждало троє людей
Фото: ЕРА

Воєнізоване угруповання "Хезболла" вночі атакувало північ Ізраїлю, повідомила Армія оборони Ізраїлю в Х. Як інформує Times of Israel, угруповання випустило з Лівану приблизно 85 ракет по району Хайфи.

"Хезболла" оголосила, що атакувала військово-промисловий комплекс "Рафаель" у відповідь на вибухи пейджерів і рацій у членів угруповання (вона назвала це "кривавою різаниною"), повідомив ліванський телеканал LBCI.

Також "Хезболла" заявила, що дві ракети випустили по авіабазі Рамад-Давид на північ від Хайфи. Це був найбільш дальній ракетний обстріл Ізраїлю "Хезболлою" із жовтня 2023 року, зазначає Times of Israel. Уламки ракет упали, зокрема, у Кір'ят-Бяліку, передмісті Хайфи, унаслідок удару постраждало троє людей, зокрема 16-річна дівчина.

У ЦАХАЛ повідомили, що минулу ніч у бомбосховищах провели сотні тисяч мирних ізраїльтян. "Тисячі дітей сьогодні залишаться в бомбосховищах замість того, щоб піти до школи через ризик для їхнього життя", – зазначили у твіті.

У відповідь на атаку "Хезболли" ізраїльські винищувачі атакували десятки цілей, зокрема пускові установки й військові об'єкти "Хезболли" на півдні Лівану, додали в ЦАХАЛ.

Контекст:

Times of Israel нагадує, що Ізраїль і Ліван регулярно обмінюються ударами по території один одного після того, як у жовтні 2023 року на Ізраїль напало палестинське угруповання ХАМАС і почалася війна у Газі.

Цього тижня ситуація різко загострилася. У Лівані стався масовий вибух пристроїв зв'язку (пейджерів і рацій), якими користувалися бойовики "Хезболли". За даними ЗМІ, за атакою стояв Ізраїль, хоча офіційно він поки не взяв на себе відповідальності за інциденти. Унаслідок цих атак, за даними МОЗ, загинуло 37 осіб, 2931 дістала поранення.

18 вересня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив про "нову фазу війни" й перекидання військ на кордон із Ліваном. "Хезболла", зі свого боку, пообіцяла відповісти на атаки. Голова виконавчої ради "Хезболли" Хашем Сафієддін заявив, що "розплата неминуча", і пригрозив Ізраїлю "особливим покаранням".

20 вересня Ізраїль завдав авіаудару на півдні столиці Лівану Бейрута, загинуло восьмеро людей, зокрема топкомандир "Хезболли" Ібрагім Акіл.